|

ABD'de Çin malı bayrağa yasaklama

Demokrat Partili siyasetçi Tom Rukavina “Beni hiç bir şey Çin'de yapılmış plastik bayraklar kadar utandırmıyor” diyerek yasağı hararetle savunuyor.

Minnesota
00:00 - 6/07/2007 Cuma
Güncelleme: 22:32 - 5/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'de Çin malı bayrağa yasaklama
ABD'de Çin malı bayrağa yasaklama

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir çok eyalet, Amerikan üretimi olmayan bayraklara karşı satış ve göndere çekme yasağı getiriyor. Bu konuda en sert yasayı kabul eden Minnesota eyalet kongresi, Amerika'da üretilmeyen bayrakların, satılmasını ve kullanılmasını eyalet çapında yasakladı. “Old Glory” olarak da adlandırılan Amerikan bayrağı, son yıllarda ucuza malolduğu için çoğunlukla Çin'de üretiliyordu.

Minnesota'da yerli üretim olmayan Amerikan bayraklarını satanlar, bin dolara kadar ceza ve 90 güne kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Arizona'da ise 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere, orta dereceli okulların ve kamu üniversitelerinin tüm sınıflarına Amerikan malı bayrak asma zorunluluğu getirildi. Tennessee eyaletinde de tüm Amerikan bayraklarına ülkede imal edilme şartı getirilirken, benzeri düzenleme teklifleri New Jersey ve Pennsylvania eyalet kongrelerinin gündeminde de bulunuyor.

Çin, 11 Eylül'den sonraki psikolojik ortamı fırsat bilerek ABD'ye 2001 yılında 51.7 milyon dolarlık bayrak satmıştı. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi partili üyelerinden Dan Severson Amerikan bayrağının dünyanın her yerinde üretilebilmesini savunurken yasağı destekleyen Demokrat üye Tom Rukavina ise bayrağın ekstra korumaya ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, “Bayrağa verebileceğiniz en büyük onur, Amerika'da Amerikan işçilerin elinden çıkmasıdır” şeklinde tepki gösterdi.

17 yıl önce