|

ABD'nin ilk kadın astronotu öldü

ABD'nin uzaya gönderdiği ilk kadın astronot olan Sally Ride, 61 yaşında hayata veda etti. Ride'a ait Sally Ride Science şirketi sözcüsü Terry McEntee, ilk kadın astronotun pankreas kanseri nedeniyle San Diego kentinin La Jolla banliyösündeki evinde öldüğünü bildirdi. Ride'ın ölüm haberi Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından da doğrulandı.

Aa
00:00 - 25/07/2012 Çarşamba
Güncelleme: 02:28 - 25/07/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'nin ilk kadın astronotu öldü
ABD'nin ilk kadın astronotu öldü

YILDIZLARA ULAŞMA İLHAMIMIZDI

ABD Başkanı Barack Obama, Ride'ın ölümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 'Sally ulusal bir kahraman ve güçlü bir rol modeldi. O, genç kızlara nesiller boyu yıldızlara ulaşmak konusunda ilham kaynağı oldu' dedi. NASA Yöneticisi Charles Bolden da mesajında 'Ride, zarafeti ve profesyonelliğiyle engelleri yıktı ve kelimenin tam anlamıyla ABD uzay programının çehresini değiştirdi. Ulusumuz en iyi lider, öğretmen ve araştırmacılarından birini kaybetti' diye konuştu.


32 YAŞINDA UZAYA SEYAHAT

NASA'nın 1978 yılında kadınlara da astronot olarak görev verme kararını almasının ardından Ride, diğer 4 adayı geride bırakmayı başararak, 18 Temmuz 1983'de 32 yaşındayken Challenger uzay mekiğiyle uzaya çıkan ilk Amerikalı kadın astronot unvanını elde etti. Ride'ın uzaya çıkışı ilk Sovyet kadın kozmonotun uzaya gitmesinden 20 yıl sonra ve ikinci Rus kadın kozmonotun uzay görevine çıkmasından 1 yıl sonra gerçekleşti.

12 yıl önce