|

Adıyaman'ın en büyük mozaiği

Kommagene Uygarlığı’nın beş büyük kentinden biri olan ve bölge turizmi için büyük önemi bulunan Perre Antik Kent’te bulunan 155 metrekarelik mozaik restore ediliyor.

Yeni Şafak
14:45 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:52 - 19/09/2018 Çarşamba
IHA
Mozaiğin bölge turizmine büyük katkısının olacağı tahmin ediliyor.
Mozaiğin bölge turizmine büyük katkısının olacağı tahmin ediliyor.

Roma Dönemi’ne ait olduğu tespit edilen mozaiğin orta ana sahnesinde asma dalı, üzüm taneleri, otlayan geyik, horoz, tavuk, telli turna bulunuyor. Mozaiğin yan çerçevelerinde ise sekizgen, baklava dilimi, kalp ve üç boyutlu küre figürleri yer alıyor. Mozaik büyüklüğü bakımından bölgede bugüne kadar bulunan en büyük mozaik olma özelliğini taşıyor. 2016 yılında Perre Antik Kenti Çevre Düzenlemesi ve Uygulamaları Projesi kapsamında mozaiğin bulunduğu alanı kaplayacak şekilde çelik konsorsiyum yapıldı. İçerisine yürüyüş yolu yapılan mozaikli alandaki çalışmalarda sona gelindi.

Milattan sonra 5. Yüzyıl’a ait olan mozaik ile ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, “2009 yılında Adıyaman Müze Müdürlüğü başkanlığında bir kazı gerçekleştirdik. Bu kazı sonucunda 155 metrekarelik mozaik ortaya çıkartıldı. Bu mozaiğin 125 metrekaresi sağlam olarak ortaya çıktı. Mozaiğin orta sahnesinde asma dalı yaprakları içerisinde otlayan yaban dağ keçisi ve kuş betimleri yer alıyor. Yine dış bordürlere gittiğimiz zaman da kalp motifi üç boyutluk küre motifi ile sekizgen köşeli motifler yer almaktadır. 2016 yılında üzeri çatı sistemi yapılarak, koruması gerçekleştirildi. Şuan ki yapılan işlem ise Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelen ekiplerce restorasyon ve konservasyon işlemleri yapılacak” dedi.

#Gaziantep
#Adıyaman
#Mozaik
#Perre Antik Kent
6 yıl önce