|

Afganları güldüren Charlıe Chaplın

Unutulmaz İngiliz aktör Charlie Chaplin gibi giyinerek komedyenlik yapan 25 yaşındaki Karim Asir, Afgan halkının yüzünü güldürüyor. Genç tiyatrocu tehditlere rağmen gösterilerini sürdüreceğini ve tek önemli olan şeyin halkının gülümsemesi olduğunu dile getiriyor.

Hatice Saka
04:00 - 23/09/2018 Pazar
Güncelleme: 11:51 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
25 yaşındaki ​Karim Asir​, Afgan halkının yüzünü güldürüyor.
25 yaşındaki ​Karim Asir​, Afgan halkının yüzünü güldürüyor.

Afganistanlı Kerim Asir, ilgi çekici hikayesiyle dünya basınında gündeme geldi. Asir, 1996 yılında, savaş nedeniyle ailesiyle birlikte İran’a göç etmek zorunda kalmış. Çocukken televizyonda Charlie Chapli’nin performansını görünce hayatı tamamen değişmiş. Asir, daha sonra onun makyajlarını yapmaya ve Chaplin’in karakterlerini yeniden yorumlamaya başlamış. “Anneme ve babama, doktor olmayacağım. Ben bir sanatçı olacağım dediğimde paniğe kapıldılar ve karşı çıktılar. ”diyen Asir, ailesini ikna edip bu yola girmiş. Daha sonra ülkesine dönünce de Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim almış.

BOL PANTOLON VE MELON ŞAPKA

Genç tiyatrocu, şimdi Afganistan’ın başkenti Kabil’de Charlie Chaplin gibi bol pantolon, melon şapka ve büyük ayakkabı giyerek komedyenlik yapıyor. Charlie Chaplin’in “Kahkahasız geçen her gün boşa geçmiştir” sözünün peşinden giden Asir, hayatını bu işe adamış. 25 yaşındaki Karim Asir, bu yöntemle Afgan halkının yüzünü güldürmeyi başarıyor. “Afganların yüzünde tebessüm oluşturmak çok kolay” diyen Asir, ülkesindeki insanların gülmeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Çevresinin ve ailesinin uyarılarına rağmen Afganistan’da sahne performanslarına devam ediyor.


GENÇLER TAKİP EDİYOR

Çok kısa bir sürede Afganistan’da büyük bir hayran kitlesine ulaşan Asir, özellikle gençlerin sevgilisi haline gelmiş. Savaş, iç çatışmalar, bomba saldırıları ve güvensizlikler nedeniyle kültürel faaliyetlerden mahrum kalan halka değerli bir hizmet veriyor. Afganistan’ın Charlie Chaplin’i, militan grupların intihar saldırılarına, patlamalara ve tehditlere tanık olduğunu, ancak hayatının asıl amacını yerine getirmeye kararlı olduğunun altını çiziyor. Asir, Chaplin taklitçilerinin dünyanın her yerinde insanların kederini görmezden gelmelerini sağladığını ve onları mutlu etmeye çalıştıklarını dile getiriyor.

GÜLMELERİ İÇİN BİR NEDEN

Kabil’de bu tarz performansların bazı riskler taşıdığı inkar edilemez bir gerçek. Afganistan’ın geleneksel kültürü müzik ve performans sanatları içeriyor olsa da, çoğu kültürel etkinlik Taliban’ın yönetimi altında 1996’dan 2001’e kadar yasaklandı. Özellikle Kabil, İslam Devletine bağlılık iddiasında olan isyancılar ve intihar bombacıları tarafından saldırıya uğrayan bir şehir. Asir’in hayran kitlesi bazen saldırılar nedeniyle gösterilerin iptal edilmesinden dolayı duydukları üzüntüyü dile getiriyorlar. Genç oyuncu ölüm tehlikesine rağmen bu işe nasıl devam ettiği sorulduğunda, “Bunun sebebi çok açık. Afganlara gülmeleri için bir neden vermek istiyorum.” diyor.

ÖLÜMDEN KORKUYORUM

Genç tiyatrocu birçok mekanda gösteri yapıyor. Kamu kurumları, okullar, yetimhaneler, uluslararası yardım kuruluşlarının düzenlediği yardım etkinliklerine kadar her yerde çalışıyor. Hatta sokaklarda bile gösteri yaptığı oluyor. Asir, “Halkıma problemlerini unuturmak için bir şans vermek istiyorum” diyor ve ekliyor: “ Ölümden korkuyorum. Ancak bu sorunlar beni Charlie Chaplin olmaktan alıkoyamaz.”



#Charlıe Chaplın
#Karim Asir
#Afganistan
6 yıl önce