|

Afrika’nın sesi oldu

Hece Dergisi, yeni özel sayısında Afrika’yı ele aldı. İki ciltten oluşan kapsamlı çalışmada, Afrika’nın siyasi, toplumsal ve kültürel serüveni bölgenin uzmanları ile yapılan söyleşiler ve yazılarla gözler önüne seriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:39 - 6/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Afrika’nın sesi oldu
Afrika’nın sesi oldu

Hece Dergisi, Afrika’nın sesi oldu. Derginin iki ciltten oluşan yeni özel sayısı Afrika’yı konu alıyor. Dergi bu kapsamlı sayıyla birlikte Afrika’nın öznel niteliklerini görünmez kılan, dünya kamuoyu önünde tarihsizleştiren yaklaşımların dışında, Afrika’nın tanınması ve tanımlanmasında kıta kültürünün aktör olduğu bir verimler toplamını ortaya koymayı hedefliyor.

KODLARI ÇÖZÜLÜYOR

Editör Ahmet Sait Akçay, “Kusurlu bakışın ötesinde” başlıklı sunuş yazısında sayının çıkış noktasından bahsederek şunları söylüyor: “Hece Dergisi, Afrika’nın öznel niteliklerini görünmez kılan, dünya kamuoyu önünde kıtayı tarihsizleştiren, yaklaşımların dışında Afrika’nın tanınması ve tanımlanmasında kıta kültürünün aktör olduğu bir verimler toplamını ortaya koymayı amaçladı.”

Bu kapsamlı sayıda Afrika uzmanları Achille Mbembi, Wole Soyinka, Nathan Nunn, Benson O. Igboin, Ahamad Faosiy Ogunbado, Etim E. Okon gibi isimlerin Afrika’da sömürgeciliğin dinler üzerindeki etkileri, köle ticaretinin uzun vadeli etkileri, Afrika’da arkeoloji siyaseti, Hristiyan misyonlar ve sömürge yönetimi gibi konular ele alınıyor. Koffi M. Kouakou söyleşisinde sömürgeci zihniyetin evcilleştirme politikasına arazi sorunundan Afrika’nın devam eden olumsuz imajına kadar pek çok konuyu masaya yatırıyor. Afrika özel sayısında Ebubekir Eroğlu, Sedat Aybar, Semih Aktekin, Ahmet İzzet Bozbey ve Atasoy Müftüoğlu gibi isimlerin görüşleri yer alıyor.

KENDİ DEĞERLERİYLE
TANIMAK İSTİYORUZ

Dergi Genel Yayın Yönetmeni Rasim Özdenören’in “Beyaz ve Siyaz, Yanlış Telakkiler” başlıklı yazısıyla açılıyor. Özdenören 5 tabloda ele aldığı yazıda, “Biz Afrika’yı Afrika olarak ve onun insanını da bir Afrikalı olarak tanıtmak istiyoruz. Afrikalı neredeyse tüm zamanlarda kendisi olarak tezahür etmedi beyaz derili insanların dünyasında. Biz onu kendisi olarak kendi iç değerleriyle tanımak istiyoruz. Hayalhanemizde ne sahtekarca ve yapay bir şefkat ve merhamet tavrına yer vermek istiyoruz ne de de nefret hissimizi bileyecek bir düşman yaratmak istiyoruz” diyor.

EDEBİYAT VE FELSEFEYE
DAİR

Sayıda Afrika kültürüyle ilgili yazılar da yer alıyor. Afrika sineması, edebiyatı ve felsefesine dair pek çok önemli detayı bulmak mümkün. Afrika 500 Yıllık Serencamın Hikayesi’nin ikinci cildi de oldukça hacimli. Ali Mazrui’nin Milliyetçilik ve Milliyet Arasında Afrika yazısı ikinci cildin ilk bölümünü teşkil ediyor. Kitabın 8. bölümü Afrika sinemasına ayrılmış. Mbye Cham, 90’lı Yıllarda Afrika Sineması, Rıfat Özçöllü Afrika Sineması: dünyaya tersinden Bakmak ve Felix Tih Kamerun Sinemasına Bakış yazılarıyla bu bölümde karşımıza çıkıyor. Laurent Mignon ile yapılan söyleşide ise Mignon Türk edebiyatında Afrika izlerini masaya yatırıyor. Sezai Karakoç’un Afrika’nın Gerçeği, Ali Karaçalı’nın Nuri Pakdil’in Afrika’sı ve Celestine Chukwuemeka Mbaegbu’nun Afirka’da Müziğin Etkin Gücü yazıları sayının dikkat çeken bölümlerinden. Bu uzak ve yalnız kıtayı keşfetmek isteyenler için 1176 sayfalık özel sayı önemli bir kaynak niteliğinde.

#Hece Dergisi
#Afrika
7 yıl önce