|

Akif sahnede

Milli Mücadele ve istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy''un hayatını konu alan ''Akif'' oyunu Üsküdar''da gala yaptı. Oyun, bilinen Akif''ten öte bir babayı gözler önüne seriyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 7/01/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:31 - 6/01/2013 Pazar
Yeni Şafak
Akif sahnede
Akif sahnede

İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy''u yaşamını tiyatro perdesine aktaran Tiyatro Greyfurt, tiyatroseverleri samimi Akif karakteriyle buluşturuyor. Yoğun katılımın olduğu galada izleyiciyle buluşan oyun, Akif''in baba yönüne değindiği gibi o dönemde yaşadıklarını da ortaya koyuyor. ''Sadece Akif''i anlatsaydık konferans havasından çıkmazdık'' diyen oyunun sanat yönetmeni Sümeyye Karaarslan, ''Akif''i sıkıcı bir kahraman olarak göstermemek için çalıştık. Oyun hem samimi bir baba olan Akif''i hem de o dönemde yaşadıklarını tarafsız bir biçimde ortaya koyuyor'' dedi.

Tiyatroseverlerin oyunu izledikten sonra ''cesur'' bir oyun olmuş nitelemesinde bulunduklarını dile getiren Karaarslan, ''O dönemde önemli bir yere sahip olan Ali Şükrü Bey''in katledilişinden, Akif''le birlikte Sebilürrreşat Dergisi''ni çıkaran Eşref Edip''in dergi nedeniyle İstiklal Mahkemeleri''nde yargılanışına kadar önemli ayrıntıları işledik'' diye konuştu. Vatan sevdalısı olan Mehmet Akif''in ömrünün son on yılını Mısır''da geçirmek zorunda kalışına da değindi: ,''Vatanını bu denli seven bir adam gönüllü sürgüne gidiyor. Bunları da anlattık oyunda çünkü birileri söylemek zorundaydı.''

Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi''nde galası gerçekleştirilen oyunun galasına, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Başbakan Erdoğan''ın oğlu Bilal Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak ile eşi Berat Albayrak ve yazar İskender Pala, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül''ün de aralarında bulunduğu pekçok davetli katıldı.

Gizli kalmış hatıralar

Milli şair Mehmet Akif Ersoy''un ölümüyle başlayan oyunda, Ersoy''un kızı Suat, babasının cenazesine gitmek için hazırlanırken, Akif''in yakın dostu Eşref Edip, ona babasından kalan bir mektup ve paket veriyor. Babasının kızına verilmesi için bıraktığı bu paketin içinde ne olduğunu ise kimse bilmiyor. Mektubu açan Suat, babasının ağzından geçmişe, gizli kalmış hatıralara dönüyor, ama bu hatıralarda tanık oldukları onun bildiği gibi çıkmıyor. Oyunun müziklerinde müzisyen Can Atilla''nın, ışık tasarımında ise Enver Başar''ın imzası bulunuyor. Oyunun ikinci yönetmeni ve dramaturgu Sümeyye Karaarslan.


11 yıl önce