|

'Aksiyon Filmleri Kralı'nın bu defaki rakibi, kendisi!

Özellikle 1980'ler ve 90'larda ardı ardına rol aldığı bol dövüşlü filmleriyle o dönemlerin gençliğini hop oturtup hop kaldıran Jean Claude Van Damme, sıradışı bir öyküye sahip “Kod Adı: JCVD”de pırıltılı sinema kariyerinin vardığı noktayı komedi ile trajedi arasında gidip gelen bir çizgide anlatıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 18/10/2008 Cumartesi
Güncelleme: 21:39 - 17/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
'Aksiyon Filmleri Kralı'nın bu defaki rakibi, kend
'Aksiyon Filmleri Kralı'nın bu defaki rakibi, kend

Uzakdoğu dövüş sanatlarına adanmış serüven filmlerinin dünyaca ünlü yıldızı Jean Claude Van Damme, bir yandan ilerleyen yaşına bağlı olarak Hollywood'da “çaptan düşme” tehlikesini ensesinde hissederken, öte yandan da özel hayatında bir sürü can sıkıcı sorunla boğuşmaktadır. Kahramanımızın, vergi borçları ve gitgide azalan film tekliflerinden kaynaklanan mâlî endişelerinin yanısıra, kızının velayet dâvâsıyla da başı fena hâlde derttedir. Eski karısının tuttuğu avukatlar, geçmişte oynadığı filmlerde canlandırdığı saldırgan karakterlerin onu “iyi bir baba figürü olmaktan uzaklaştırdığını” iddia ederek, kızını Van Damme'dan koparmak için var güçleriyle çalışmaktadırlar.

Ünlü yıldız, üst üste gelen maddî ve manevî sorunlarından biraz olsun sıyrılıp kafasını dinleyebilmek için, aynı durumdaki pek çoklarının yaptığı gibi “baba ocağı”na sığınmaya karar verip, 1980'lerin ortalarında koptuğu anavatanı Belçika'ya geri döner.

Brüksel'de para transferi yapmak için bir postaneye giden Van Damme, ansızın, rol aldığı filmlerin senaryolarını hiç aratmayan, tehlike ve heyecan dolu bir hikâyenin içinde bulacaktır kendisini. Bir soygunda rehin alınmıştır. Ancak, olay yerine gelen güvenlik güçlerinin, içeride dönen dolaplar hakkındaki değerlendirmesi ise bambaşkadır. Polisler, yaşadığı kaostan dolayı bunalan Van Damme'in artık “aklını yitirdiğini ve girdiği postaneyi soymaya kalkıştığını” düşünmektedir. Pekiyi ya, dişiyle tırnağıyla oluşturduğu, anavatanında hâlâ büyük ölçüde etkili olan “Van Damme efsanesi”ne ne olacaktır? Her şeyi yerle bir eden bu son tehdidi de bertaraf edip, adını aklamayı başarabilecek midir?


Arap asıllı yönetmenden sıradışı bir biyografi

“Kod Adı: JCVD”, Arap asıllı genç Fransız yönetmen Mabrouk El Mechri'nin imzasını taşıyan son derece ilginç bir film. Ödüller kazanan kısa filmlerinin yanısıra 2005 tarihli ilk uzun metrajlı yapıtı “Virgil” ile de sinema çevrelerinde belli bir popülarite kazanan El Mechri, Van Damme gibi ikonik bir yıldızı böylesine çılgın bir projeye nasıl ikna etti bilinmez; ancak karizmatik yıldızın oldukça cesur bir denemeye giriştiğine hiç kuşku yok. Aslında, ünlü film yıldızlarının hayatlarının beyazperdeye aktarılması hiç de şaşırtıcı bir durum değil; fakat bu yıldızların bizzat kendi hayatlarını kendilerinin canlandırdıkları pek az örneğe rastlanıyor sinema tarihinde.

Bu ilginç filmde 50'sine merdiven dayamış olan Van Damme, izleyicilerinin kendisine yönelik en temel beklentisini de boşa çıkarmıyor ve ara sıra, kendisini bütün dünyaya tanıtan o sıkı tekmelerini bile gösterme fırsatı buluyor.

Fakat, bütün bunların daha ön planında, bütün hayatını şöhrete adamış bir adamın, gencecik bir Arap yönetmeni tarafından çok başarılı bir şekilde anlatılan kişisel trajedisi, daha önce hiç kimselere açmaya bile cesaret edemediği derin sırları var. O yüzden, “Kod Adı: JCVD” zaman zaman aksiyon, zaman zaman da komedi içeriyor olsa bile, her şeyden önce sağlam bir dram. Ve oyuncunun hayranlarına, son 20 yıldır alışageldiklerinden çok farklı, çok daha insani bir “Van Damme” portresi çiziyor.


KOD ADI: JCVD (Codename: JCVD)

2008, Belçika-Fransa-Lüksemburg ortak yapımı


Yönetmen: Mabrouk El Mechri

Senaryo: Mabrouk El Mechri, Frederic Benudis

Görüntü: Pierre-Yves Bastard

Müzik: Gast Waltzing

Kurgu: Kako Kelber

Süre: 93 Dakika

Oyuncular: Jean Claude Van Damme

İthalatçı Şirket: Horizon International

Dağıtıcı Şirket: 35 Milim Filmcilik

İçerik uyarıları: İçeriğindeki sınırlı şiddet ve kaba dil kullanımı nedeniyle, 15 yaşından küçük çocuklara ve bu tür sahneleri izlemekten rahatsız olanlara tavsiye edilmemektedir.




16 yıl önce