|

Altın bitki Safran çiçek açtı

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı.

İha
00:00 - 26/10/2007 Cuma
Güncelleme: 12:59 - 26/10/2007 Cuma
Yeni Şafak
Altın bitki Safran çiçek açtı
Altın bitki Safran çiçek açtı

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı.

Kilosu 15 bin doları bulunan ve altınla eş tutulan safran üreticileri bu yıl umutlu.

Karabük Valisi Can Direkçi, Yazıköy'e giderek safran yetiştiricisi Mustafa Dursun'un bahçesinde incelemelerde bulunarak safran çiçeği topladı.

Direkçi, safran bitkisinin daha fazla yetiştirilmesi için Özel İdare ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan önemli destek sağladıklarını söyledi. Safranbolu'da yetiştirilen safranın diğer ülkelerdekilere oranla daha kaliteli olduğuna dikkat çeken Direkçi, "İran, Yunanistan, İtalya, Hindistan ve Fransa gibi ülkelerde de safran yetiştiriliyor. Ancak bizim yılda 10 kilogram civarında aldığımız ürün miktarını artırmamız gerekli. Üreticilerimize her zaman gerekli desteği vermeye hazırız. Safran gerçekten üzerine titrenmesi gereken, geliştirilmesi, desteklenmesi gereken bir ürün. Karabük'te yaklaşık 19 bin 500 m2'lik alanda safran üretimi gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 24 çiftçimiz bu ürünü yaşatmak için gayret gösteriyor. Geçmişte 40'ı bulan üretici sayısı 2000'li yıllara geldiğimizde maalesef üçlere kadar düşmüştü ama bugün geldiğimiz noktada bu sayı 24'e ulaşmıştır. İnşallah bundan sonra da ürünün içinde bulunduğu özellikle pazar sıkıntısını bertaraf ettiğimiz zaman sayıları yine 40 ve 50'yi bulacaktır. Gerek Özel İdare, gerek Safranbolu Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı ve Tarım Bakanlığımız safran çiçeğinin öneminin farkında. Geçtiğimiz yıl 65 bin YTL'lik destekle 24 üreticimize sorunlarını azaltmak ve safran çiçeğini yaşatmak adına destek olunmuştur. 2007 yılı hasadının 14-15 kilo civarında olacağını tahmin ediyoruz.

Desteklerimizi de üç yıllık bir süreci kapsayacak tarzda yapıyoruz. Üreticilerimize üç kilo soğan veriyoruz ve üç yıl sonra desteğin sürekliliğini sağlamak adına 120 kilo olarak onlardan geri alıyoruz. Bu 120 kiloluk soğanı da yine diğer üreticilere destek amacıyla tekrar iade ediyoruz. Üreticilerimizi desteklemek adına ürünü çiçek bazında satın alma konusunda Safranbolu Kaymakamlığının çalışmaları var. Geçtiğimiz dönemde bir kiloya yakın safran çiçeğini Kaymakamlığımız satın almıştır ve üreticilerimize de bu anlamda destek olunmuştur. Sektörün içerisinde bulunan sorunları hep birlikte çözmek için bundan sonra da çabalarımız sürecek" dedi.

17 yıl önce