|

'ALTIN' BULUŞLAR

Brezilya'dan Çin'e dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen ve Uluslararası Çevre Proje Olimpiyadı'na çevre sorunlarıyla ilgili ilginç projeler sunan gençlerin buluşları herkesi büyüledi.

.
00:00 - 9/06/2001 Cumartesi
Güncelleme: 15:38 - 7/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'ALTIN' BULUŞLAR
'ALTIN' BULUŞLAR

Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen ve kısa adı INEPO olan Uluslararası Çevre Proje Olimpiyadı'na çevre sorunlarıyla ilgili ilginç projeleriyle katılan gençlerin buluşları herkesi büyüledi. Yaşadıkları bölgelerdeki çevre sorunlarına çözüm önerisi olarak değişik projeler geliştiren yaşları 13 ila19 arasında değişen gençler projeleriyle çevre sorunlarını çözmeye çalışıyor. 21 ülkeden gelen gençler Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde projelerini sergiledi.

Kirli topraktan asfalt

Brezilya'dan Çin'e dünyanın dört bir yanından yarışmaya katılan gençlerin kimi, evlerde yaşayan hamam böceklerinden kurtulmanın yollarını yaptıkları projelerle anlatırlarken, kimi öğrenciler de deri kesim atölyelerinden elde edilen katı çöplerin polyster reçine ile karıştırmasıyla elde edilen maddenin körlerin tedavisinde kullanılacağını ifade ettiler. Kimi öğrenciler ise kavun ve karpuz çekirdeğinden nasıl yağ elde edileceğini yaptıkları araştırmalarla anlattılar. Altın ödülüne layık görülen Azerbeycanlı ve Moldovalı öğrencilerin projeleri ise en dikkat çekici çalışmalar arasında yer aldı. Azerbeycanlı Nicat Alishov ve Elçin Esedov petrolün kirlettiği toprakları sanayi atıklarından elde ettikleri bir maddeyle çok ucuza temizlenebilineceğini ortaya koyarlarken, yine yaptıkları çalışmalarla altın madalya ödülünü hakkeden Moldovalı Iurie Vlasov ve Constantin Staver ise sonbaharda dökülen yapraklardan kağıt, yakıt ve azot maddesi elde edilerek tekrar kullanılabilineceğini gösterdiler.

Azerbeycan'da Batı Koleji'nde öğrenim gördüklerini söyleyen 16 yaşındaki Elçin Esedov ile 15 yaşındaki Nicat Alishov da geliştirdikleri proje sayesinde petrolün kirlettiği toprakları kısa süre içinde ve çok ucuza temizlenebilineceğini belirterek, projeleri ile ilgili şu bilgiyi verdiler:

"Açılan petrol kuyuları yüzünden başta Bakü olmak üzere petrol kuyularının bulunduğu araziler kirlenmektedir. Azerbeycan'daki toprakların onda biri kirli durumda. Yaptığımız araştırma sonucunda petrolün kirlettiği toprakları sanayi atık maddelerinden elde ettiğimiz bir madde ile temizleneceğini ortaya koyduk. Toprağın üzerine dökülen bu madde ile toprak hem ucuz bir şekilde hem de kısa sürede temizlenmektedir.

23 yıl önce