|

Amerikalılar Filistin’i tanıyacak

Filistinli işadamı Faysal Saleh, Amerika’nın ilk ve tek Filistin Müzesi’ni kurdu. Müzenin aynı zamanda küratörü olan Saleh, amacının Amerikalılar’a Filistin’i tanıtmak ve Filistinli sanatçılara çalışmalarını sergileme fırsatı sunmak olduğunu ifade ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Saleh, Amerika’nın ilk ve tek Filistin Müzesi’ni kurdu.
Saleh, Amerika’nın ilk ve tek Filistin Müzesi’ni kurdu.

Amerika'da ilk ve tek Filistin Sanat Müzesi açıldı. Müzenin kurucusu ve küratörü ise Filistinli işadamı Faysel Salah. Uzun yıllardır bir Filistin Müzesi kurmayı hayal ettiğini belirten Salah, açılışın Nekbe'nin 70. yılına denk gelmesinin çok anlamlı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Amerika'daki Filistin algısını değiştirmek ve Filistinli sanatçılara çalışmalarını sergileme fırsatı vermek için yeni bir sanat müzesi kurdum. Birçok Amerikalı, Filistinliler hakkında hiçbir şey bilmiyor. Filistin diyorsun, onlar İsrail’i düşünüyorlar. Çok basit şeyler de bile yalnış bilgiler var. Örneğin falafelin ve humusun İsrail yemeği olduğunu sanıyorlar. ”


Filistin Müzesi’ne doğru yürürken, ziyaretçilerin gördüğü ilk şey, 2003 yılında Gazze Şeridi'nde bir İsrail ordusu buldozerinin öldürdüğü 23 yaşındaki Amerikalı bir Amerikalı aktivist Rachel Corrie'nin büyük bir duvar resmi. Kapıdan girdiklerinde ise Gazze'nin resimleri, dar mülteci kampı sokaklarının fotoğrafları ve savaşın yıkıcı etkilerinin tasvirleri karşılıyor. Müzede bir duvar, 2008-2009 Gazze savaşını gösteren Gazze çocuklarının çizimlerine ayrılmış. Müzede 70'in üzerinde sanat eserinin yanı sıra fotoğraf ve tarihi ve kültürel önemi olan öğelere ev sahipliği yapıyor. Sergilenenler arasında dünyaca ünlü Filistinli sanatçılar Samia Halaby, Manal Deeb ve Malak Mattar'ın da eserleri de var.


Siyasi tartışmalara girmek istemiyoruz

Filistinli tüm sanatçıların eserlerinde İsrail-Filistin çatışmasının izleri olduğunu belirten Salah, siyasi tatışmalardan uzak olmayı istediklerini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Eserlerinde hayatlarını, umutlarını ve korkularını yansıtan Filistinli sanatçılar için sanatı siyasetten ayırmak kolay değil. Bizim ilk hedefimiz Amerikalıllar’a kendimizi anlatabilmek. Biz sanatla kendimizi ortaya koymalıyız. Filistin’i yalnış tanıyanlara tarihimizi ve kültürümüzü anlatmalıyız.”

#Filistin
#Amerika
#Faysal Saleh
6 yıl önce