|

Anadolu dünyanın tarihidir

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen, tarihi tam 4 bin yıl öncesine dayanan Kalehöyük’teki kazıların yeni dönemi hızla sürüyor. Kazı Başkanı Dr. Sachihiro Omuro “Hiçbir yerde Anadolu’daki kadar katmak yok. Anadolu tarihi dünya tarihidir. Burada çalışmak dünyanın tarihini okumak demektir” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 6/11/2018 Salı
Güncelleme: 03:08 - 6/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Kalehöyük’te gerçekleştirilen kazılar 33 yıldır Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor.
Kalehöyük’te gerçekleştirilen kazılar 33 yıldır Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor.

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Kırşehir’deki Kaman kazıları tüm hızıyla sürüyor. 1985 yılında başlayan Kalehöyük’teki kazılar Dr. Sachihiro Omuro başkanlığında yeni keşiflerle sürüyor. 4 bin yıllık geçmişe sahip bölgede bugüne kadar tarihi milattan önce 2 bin 300’e kadar giden Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya uzanan 4 ayrı kültür katmanında 2 binin üzerinde eser gün yüzüne çıkarıldı.

Anadolu’nun merkezinde tarihi İpekyolu üzerindeki bölgede yapılacak kazı çalışmalarında Kalkoloitik ve Neolitik çağlara dair katmanların açığa çıkarılması bekleniyor. İş Bankası’nın desteğiyle sürdürülen kazılarda kültür tabakalarının incelemesi ve Anadolu’nun dünya tarihi ve kültürleri içerisinde oynadığı rol tespit edilmeye çalışılıyor.

SÜREKLİ TAZE BİLGİ ÇIKIYOR

Kazı alanını birlikte incelediğimiz Omuro, 33 yıldır süren çalışmalarda 4 bin yıl öncesine ulaştıklarını ve 7 medeniyeti ortaya çıkardıklarını kaydetti.

Omura, “Bilemediğimiz o kadar çok bilgi var ki… Sürekli taze bilgiler çıkıyor. Onları çabucak sunmak istiyoruz. Her şeyi takip ediyoruz. Buranın en büyük özelliği çok fazla katmana sahip olması. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Anadolu tarihi dünya tarihidir. Burada çalışmak dünyanın tarihini okumak demektir” diyor. Omuro, yapılan çalışmaların “bulduk bitti” mantığıyla değil sürdürülebilir olması ve gelecek kuşaklara emanet edilmesi gerektiğini belirterek “Yapacak çok iş var. Bazen ufak bir şey için 20 yıl beklemek gerek. Burada hazine var ve biz bunu keşfetmek için 10 bin kilometre öteden geldik” şeklinde konuştu.


Dönemi konuşturacağız

1979 yılında henüz öğrenciyken Türkiye’ye gelen, burada Sachihiro Omuro ile evlenen Dr. Masako Omuro ise Yassıhöyük’teki kazı çalışmalarını üstlenmiş. 3 katman üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Omuro, 85’ten beri yapılan çalışmalarda birtakım ipuçlarının peşinden gidip Yassıhöyük’teki kazılara başladıklarını belirtti. “Kazıyoruz güzel güzel ortaya çıkarıyoruz sonra kaldırıyoruz tekrar aşağıya iniyoruz” diyen Omuro, “Bölgede kültür tabakası tespit ettik ve büyük bir saray bulduk. 12 odası açığa çıkarıldı. Yassıhöyük’ten çok güzel eserler çıkıyor. Soru işaretleriyle çalışıyoruz. Yeni kazılarımız başladı. Çoğunlukla seramik parçalar çıkıyor. Biz de buluntular birlikte dönemleri konuşturabileceğiz” dedi.

#Anadolu
#Arkeoloji
#Japon Anadolu Arkeoloji Entitüsü
5 yıl önce