|

Anemas ürkütecek

Bizans’tan günümüze ulaşan tek yeraltı zindanı olan Anemas, müze oluyor. İşkenceleriyle ünlü olan zindanlar, Hollanda’da da bir örneği olan işkence müzesi olarak, ibret verecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 3/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Bizans döneminde işkence ve hapis için kullanılan İstanbul’daki Anemas Zindanları, işkence müzesi olacak. İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Bizans İmparatorluğu’nun kültür mirasının bir parçası olan ve Bizans’tan günümüze ulaşan tek yer altı zindanı olan Anemas’ın, en kısa sürede müze olarak ziyarete açmayı hedeflediklerini söyledi. 

İBRET VESİKASI OLACAK

Tarihi mekanın tarihi ve mimari özellikleriyle dünyada bir başka benzeri olmadığını ifade eden Kütük, “Anemas Zindanları sahip olduğu hücreler ve işkence aletleri izleri ile günümüze ulaşmıştır. Dünyada işkencenin tarihsel sürecine baktığımızda, insanın insana eziyet etmek için geliştirdiği en vahşi işkence aletleri Ortaçağ’da yapılmış ve günümüzde bir çok ülkede sergilenmektedir” dedi. Kütük, medeniyetlerin ve kültürlerin parçası olan bu tarihi zindan bir ibret vesikası olarak İstanbul’da kendine farklı bir yer edinecektir.

FİLM ÇEKİMLERİNDE KULLANILIYOR

Blakhernai Sarayı’nın parçası olan Anemas Zindanları, Haliç’e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşuyor. Anemas Zindanları adını Arap asıllı bir Bizans askeri “Mikhael Anemas”tan almış. 

1107 yılında İmparator Aleksios’a karşı suikast girişimi tasarlarken yakalanan Anemas, suçunun cezasını zindandaki bir kuleye hapsedilerek çekmiş. Zindan, yüksek mevkilerde bulunanlara özel bir çeşit devlet hapishanesi olarak kullanılmış. Fetihten sonra ise ne amaçla kullanıldığı bilinmiyor. Zindanlar, tarihi filmler için plato işlevi görüyor.
#müze
#Anemas Zindanları
#Bizans
9 yıl önce