|

Artan sıcaklıklar bulaşıcı hastalıklardan daha fazla ölüme neden olacak

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre küresel ısınma ve iklim değişiliğinden kaynaklı ölümlerin sayısındaki oran Kara Veba, İspanyol gribi, Ebola ve koronavirüs gibi salgın hastalıklarından hayatını kaybedenlerin sayısını gölgede bırakacak gibi duruyor. Bilim insanları gezegeni ısıtan gazları engellemek için çok az şey yapılan yüksek emisyonlu bir senaryoda, küresel ölüm oranlarının yüzyılın sonunda 100 bin kişi başına 73'e yükseleceğini hesapladı.

14:25 - 4/08/2020 Salı
Güncelleme: 17:21 - 4/08/2020 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (National Bureau of Economic Research) tarafından yapılan bir araştırmadaya göre 2100 yılına gelindiğinde
ve iklim değişikliğinden kaynaklanan ölümlerin tarihteki tüm
gölgede bırakacağına dikkat çekildi.

Ölüm oranları giderek artacak

Araştırmada artan sıcaklıkların, dünyanın daha yoksul ve sıcak bölgelerinde, giderek artarak
insan ölümüne sebep olacak.

Ekonomik kayıp tüm dünyada hissedilecek

Bununla birlikte,
nden kaynaklanan
ekonomik
kayıp ve uyumun maliyetinin, varlıklı ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada hissedileceği vurgulandı.

Salgın hastalıklardan daha fazla kayıba neden olacak

Bilim insanları
engellemek için çok az şey yapılan yüksek emisyonlu bir senaryoda, küresel ölüm oranlarının yüzyılın sonunda 100 bin
kişi başına
73'e yükseleceğini hesapladı. Bu rakam, tüberküloz, HIV / AIDS, sıtma, dang, ebola ve yeni tip koronavirüs de olmak üzere üzere tüm bulaşıcı hastalıklardan gelen mevcut ölümlerinden daha yüksek bir rakama tekabül ediyor.

Uluslararası sıcaklık ve ölüm verileri incelendi

Araştırmada, küresel ısınma ve ölümler arasındaki ilişkiyi incelemek için neredeyse tüm ülkelerin yer aldığı uluslararası sıcaklık ve ölüm verileri incelendi.

Savunmasız insanları tehdit ediyor

Çalışmanın ortak yazarları ve Chicago Üniversitesi'nde çevre ekonomisti olan Ami Jina, "Covid-19 ile benzer bir şekilde, sıcaklık da savunmasız olan insanları tehdit ediyor. Eğer kalp probleminiz varsa muhtemelen birkaç gün süren yüksek sıcaklıklar sizin için ölümcül olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yoksul ülkelerde durum daha kötü oalcak

Bununla birlikte, dünyanın en sıcak bölgelerinde yer alan yoksul ülkelerde küresel ısınmaya bağlı en yüksek ölümlerin görüleceği açıklandı. Araştırmacılar, hali hazırda sıcaklıkların tırmandığı Gana, Bangladeş, Pakistan ve Sudan'da yüzyılın sonunda sıcaklığa bağlı yüz bin kişi başına ölümlerin 200'ün üzerine çıkabileceği belirtildi. Norveç ve Kanada'da gbi daha soğuk ve zengin ülkelerde sıcaklığa bağlı ölümün düşük olabileceği ancak burada bulunan insanların da iklim değişikliğinden kaynaklı aşırı soğuklarla mücadele edeceği bildirildi.



Fransa'da bin 500 kişi hayatını kaybetti

Diğer taraftan ABD, Avrupa, Avustralya, Hindistan ve Sibirya'daki sıcaklık bu yıl rekor seviyelere yükseldi. Bilim insanları 2020'nin en sıcak yıl olacağını tahmin ediyor ve günümüzde bile sıcaklık kaynaklı ölümler dikkat çekici düzeyde bulunuyor.
Sadece Fransa'da geçen yaz aşırı sıcaklıklar nedeniyle bin 500 kişi hayatını kaybetti.
#Küresel ısınma
#İklim değişikliği
4 yıl önce