|

Aşı yaşam boyu hayat kurtarıyor

Çocuklar için aşılama yaşam boyu önem taşıyor. Ancak, yetişkin çağda yaptırılan aşının da gerekli olduğu unutulmamalı. Aşıların takvimine uygun zamanda yaptırılması da önemli

00:00 - 1/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 22:27 - 30/04/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Aşı yaşam boyu hayat kurtarıyor
Aşı yaşam boyu hayat kurtarıyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal çocukluk çağı aşılarının büyük önem taşıdığını, ancak hastalıklardan korunmada yetişkin aşılamasının da gerekli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Serhat Ünal, erişkinlere yönelik aşıların çocukluk çağındakilerin devamı olduğunu ifade etti.

Ünal, "Genelde çocuklar için gerekli gibi görülse de yaşam boyu aşılama önemlidir. Bazı ülkeler erişkin aşılama takvimleri yayınlamaya başladılar. Biz de böyle bir çalışma yürütüyoruz. Ülkemizde çocukluk döneminde aşılama çalışmaları düzgün yürütüldüğü için biz erişkinlerde daha çok pnömokok (zatürree), influenza (grip), Hepatit-B ve tetanos aşılarının üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.

10 YILDA BİR TETANOS

Türkiye'de erişkin aşılamasının ABD ve Batı ülkelerine göre çok düşük düzeyde olduğunu belirten Ünal, erişkin aşılamasının önemine dikkat çekmek amacıyla Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından bir süre önce "Haydi Büyükler Aşıya" kampanyası başlatıldığını hatırlattı.

Ünal, her sağlıklı kişinin 10 yılda bir tetanos, 65 yaşın üzerindekilerle, akciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalığı bulunan ve savunma sistemi zayıflayan 2-65 yaş arasındakilerin grip ve zatürree aşılarını yaptırmalarının uygun olacağını bildirdi.

Grip aşısının her yıl, zatürree aşısının ise 5 yılda bir tekrarlanması gerektiğini ifade eden Ünal, "65 yaşın üzerindekilerin ve kronik hastalığı bulunanların grip ve zatürree aşılarını devlet ödüyor" dedi.


Aşı takvimini oluşturun

Sağlık Bakanlığı'nın "Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi", okul öncesi ve sonrasına yönelik olmak üzere iki farklı dönemi içeriyor.

Buna göre, okul öncesi aşılama takviminde şu aşılar bulunuyor:


  • Doğumda (İlk 72 saat içinde) Hepatit B (1. doz)

  • 1. ayın bitiminde (4 haftalık) Hepatit-B (2. doz)

  • 2. ayın bitiminde (8 haftalık) DaBT-OPA-Hib (Difteri, aselüler boğmaca, tetanos, inaktif polio, hemofilus influenza tip b olmak üzere 5'li karma aşı) (1.doz), BCG

  • 4. ayın bitiminde (16 haftalık) 5'li aşı 2. doz

  • 6. ayın bitiminde (24 haftalık) 5'li aşı 3. doz, OPA (Oral Polio Aşısı), Hepatit-B (3. doz)

  • 12. ayın bitiminde (52 haftalık) KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak)

  • 18-24 aylık 5'li aşı rapel (pekiştirme), OPA

    Okul çağında yapılacak aşılar ise şöyle:


  • İlköğretim 1. sınıfta OPA, KKK, Td (Erişkin tipi Difteri-Tetanos)

  • İlköğretim 8. sınıfta Td
  • 16 yıl önce