|

Astım hastalarının durumu ne?

Astım tedavisinde kullanılan bir ilacı bulan Taiwan Sinica Akademisi''nde görevli İmmunolog Prof. Dr. Tse Wen Chang, dünyadaki astım hastalarının yüzde 5'inin ölümcül düzeyde olduğunu bildirdi.

Aa
00:00 - 11/06/2013 Salı
Güncelleme: 14:13 - 11/06/2013 Salı
Yeni Şafak
Astım hastalarının durumu ne?
Astım hastalarının durumu ne?

Bir konferans için Antalya'ya gelen Chang, dünyada astım hastalığı sıklığının ülkeden ülkeye değiştiğini, ekonomisi iyi olan ülkelerde astım hastalığının daha fazla görüldüğünü söyledi.

Ekonomik seviyesi yüksek olan ülkelerde astım hastalığının yüzde 20'ye kadar çıktığını aktaran Chang, "Dünya genelindeki astım hastaların yüzde 5'inde ciddi bir astım görülüyor ve bunlar ölümcül düzeyde. Elde edilen verilere göre özellikle gelişmiş ülkelerde astım hastalığı giderek daha ciddi bir boyut kazanıyor" dedi.

Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu'na göre Avrupa'da 10 yaşından küçük her 4 çocuktan birinin alerjik hastalıklardan etkilendiğine işaret eden Chang, baharın gelmesiyle çocuklarda görülen alerjik nezlenin hafife alınmaması gerektiğine ve doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

Chang, çocukların bahar mevsiminde öksürük ve nefes sıkışması yaşamaya başladığında astım olabileceğine işaret ederek, "Peş peşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun ve boğaz kaşınması, sık sık burun silinmesi ve tıkanması çocuklarda bahar mevsiminde oluyorsa ya da daha da artıyorsa alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir" diye konuştu.

Dünyada çevresel faktörlerin giderek büyümesinden dolayı astım hastalarının da arttığına değinen Chang, geliştirilen ilaçların astım hastaların yaşam kalitesinin artırdığını anlattı.

Chang, immunoloji alanında bir molekülden yola çıkarak ve yaptığı araştırmalardan ilham alarak astım hastalığında kullanılan bir ilaç yaptığını kaydederek, ilacın tüm dünyada kabul görüldüğünü bildirdi.

Astım ilacına devletlerin geri ödeme imkanı sağladığını, çok sayıda ülkede yoğun bir şekilde kullanıldığını dile getiren Chang, "Dünya genelinde doktorlardan aldığım verilere göre yaptığım ilacı kullanan astım hastalarında yüzde 80-90 başarı sağlandı. Bazı ülkelerde geri ödeme olmadığı için vatandaş almakta sıkıntı çekiyor ama genel olarak başarılı" diye konuştu.


11 yıl önce