|

Ataların savaş sanatı Topkapı''da

Topkapı Sarayı Enderun Arka Bahçe''de ''Saray Şenlikleri kapsamında ok atma, kılıç ve cirit gösterisi yapıldı. Gösterilere Dünya Atlı Okçuluk Şampiyonu Mihai Cosmei, ünlü at terapisti Mateusz Gwieryn ve oyuncu Cemal Hünal da katıldı.

Aa
00:00 - 18/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:06 - 18/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Ataların savaş sanatı Topkapı''da
Ataların savaş sanatı Topkapı''da

Topkapı Sarayı Enderun Arka Bahçe''de ''Saray Şenlikleri'' kapsamında ok atma, kılıç ve cirit gösterisi yapıldı. Topkapı Sarayı Müze Başkanı Haluk Dursun, sarayda yüzyıllar boyunca en güzel ve seçme atların bulunduğunu, Osmanlı Hanedanı''nın at bağımlılığının bir at medeniyetine ve estetiğine dönüştüğünü belirterek, özellikle IV. Murat döneminde Enderun Arka Bahçe''de okçuların idman ve gösterilerde bulunduğunu söyledi.

Padişahların bu gösterileri bahçedeki köşklerden izlediğini ifade eden Dursun, ''Topkapı Sarayı Müzesi olarak bu tür etkinliklerle sarayın yaşayan, ağırlayan, davet ve ikram eden bir müze olmasını, buraya gelenlerin sadece mücevherlere bakarak gitmesini değil, alanı değerlendirmesini, algılamasını, bozkırdan başlayıp Viyana''ya kadar uzanan kültür potansiyelinin ve medeniyetinin eserlerini görmesini arzu ediyoruz'' diye konuştu.

AT TERAPİSTİ DE VAR ŞAMPİYON DA

Dünya Atlı Okçuluk Şampiyonu Mihai Cosmei, dünyaca ünlü at terapisti Mateusz Gwieryn, sinema oyuncusu Cemal Hünal ve İstanbul Atlı Okçuluk Kulübü üyelerinin yer aldığı şenlikte konuklara Osmanlı şerbeti ikram edildi.

Oyuncu Cemal Hünal, şovun savaş sanatlarına dayandığını ve çok da kolay olmadığını ifade ederek ''Bu gösteriler devam edecek. Bu yıl inşallah Avrupa Atlı Okçuluk Şampiyonası''nı Türkiye''de düzenleyeceğiz'' dedi.

Hasbahçe aslına döndü

Osmanlı padişahları ile ailelerinin, Topkapı Sarayı''ndaki dinlenme ve gezi alanı olan hasbahçe, mevsime uygun çiçeklerle donatıldı. Tarihi bahçe kültürüne göre düzenlenen hasbahçe, Osmanlı dönemindeki ihtişamına kavuştu. Hasbahçeye, lale, sümbül, nergis, leylak ve zerrin türlerinde 500 bine yakın soğanlı bitki dikildi.


11 yıl önce