|

Aya İrini'de Mevlana esintisi

Neyin feryâdının yankılandığı Mercen Dede ve topluluğunun konserinde, dün ile bugün, Doğu ile Batı buluşurken, gecede Aya İrini, Hz. Mevlâna'nın hoşgörüsüyle aydınlandı.

Şamil Kucur
00:00 - 2/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:22 - 2/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Aya İrini'de Mevlana esintisi
Aya İrini'de Mevlana esintisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen UNESCO 2007 Mevlâna Yılı etkinlikleri, önceki akşam Aya İrini'de Mercan Dede Ensemble'ın “Mevlâna” isimli performansıyla devam etti. Yaklaşık 2 saat süren konserde, Mercan Dede ve topluluğu, sufi müziğinin ilahi geleneğini çağdaş müziğin tınılarıyla harmanlayarak hayranlarını yine büyüledi.

Konser için gelenler, Topkapı Sarayı Birinci Avlu'da ney ve kudüm sesleri arasında semazenlerce karşılandı. Mercan Dede'nin ney taksimleri, bendirli ve elektronik müziği eşliğindeki konserinde, klarnet, klasik kemençe, kanun ve ritm sazlar eşliğinde, Hafız Yunus Balcıoğlu'nun okuduğu Allah ve Peygamber sevgisini anlatan 3 kasidesi, Aya İrini'yi dolduran yerli ve yabancı dinleyicilere uhrevi dakikalar yaşattı. Gecede, Kanadalı sanatçı Tanya Evenson da iki kez performans gösterirken, sanatçının dans ettiği sırada sahne ışıklarının karartılması, ilginç görüntüler oluşturdu.

KAPIDA İZDİHAM YAŞANDI

Aynı gün Topkapı Sarayı Birinci Avlu'da Halit Ömer Camcı'nın Mevlevi kültürünü yansıtan “Yüzyılları Aydınlatan Işık” isimli fotoğraf sergisi de, yerli ve yabancı sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Konser için Aya İrini'ye saatler öncesinden gelen müzikseverler, konser saatine dakikalar kala giriş kapısında izdihama neden oldu. Çok sayıda Mercan Dede hayranı, konseri ayakta izlerken, kimileri ise salon dışında kaldı.


17 yıl önce