|

Ayşen Gruda hayatını kaybetti

Canlandırdığı bir karakterin ardından “Domates Güzeli” olarak anılan oyuncu Ayşen Gruda, 75 yaşında hayatını kaybetti. Onlarca film ve dizide rol alan sanatçı, Çöpçüler Kralı Apti’nin ‘iki gözünün çiçeği’, Vecihi’nin İsmet’i, Hababam Sınıfı’nın Ayşe’siydi. Gruda, son yolculuğuna yarın Zincirlikuyu’dan uğurlanacak.

Yeni Şafak
04:00 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:36 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Ayşen Gruda
Ayşen Gruda

Tiyatro ve sinema oyuncusu, Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Ayşen Gruda, tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı için yarın öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Camisi’nde cenaze namazı kılınacak. Ayşen Gruda’nın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Derindere Hastanesi Başhekimi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, Gruda’nın yaklaşık bir aydır yoğun bakımda tedavi altında olduğunu hatırlattı. Kasapoğlu, Gruda’nın, iki gündür genel durumunun kötüleşmesi üzerine tansiyonunun çok düşük seyrettiğini anlatarak, “Tüm müdahalelere rağmen cevap alamadığımız Ayşen Hanım’ı 13.45’te kaybetmiş bulunmaktayız. Yaklaşık 1,5 yıldır kendisini ileri evre pankreas kanseri nedeniyle takip etmekteydik. Pankreas kanserinin ileri evresinden olmasından dolayı kendisini kaybettik. 20 gündür solunum cihazında, solunum yetmezliğinden dolayı da yoğun bakımda takipteydi” dedi.


BAKANDAN BAŞ SAĞLIĞI

Sanatçının torunu Emre Gruda ise kelimelerin boğazında düğümlendiğini ve çok zor olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “Türkiye için gerçekten çok önemli bir değer anneannem. ‘Türk halkı beni nasıl gömeceğini bilir.’ derdi. Cuma günü öğle namazını müteakiben Zincirlikuyu Camisi’nde defnedeceğiz.” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayşen Gruda’nın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. Ersoy, “Sinema ve tiyatro camiamızın en başarılı karakter oyuncularından, abide isim Sayın Ayşen Gruda’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Milletimizin ailesinden biri olarak kabul ettiği, Yeşilçam’ın o çok özel kuşağı içerisinde yer alarak, beyaz perdeden gönüllerimize bıraktığı izle, daima sevgi ve özlemle hatırlanacaktır” Onlarca film ve dizide rol alan canlandırdığı bir karakterle ‘Domates Güzeli’ olarak anılan sanatçı, Çöpçüler Kralı Apti’nin ‘iki gözünün çiçeği’, Vecihi’nin İsmet’i, Hababam Sınıfı’nın Ayşe’siydi.

  • Yeşilçam’ın güldüren kadını
  • Gruda, 1944’te İstanbul, Yeşilköy’de dünyaya geldi. Gruda, Ankara Meydan Sahnesi’nde tanıştığı tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile 1965’te evlendi, kızları Elvan doğunca bir süre tiyatroya ara veren Gruda, 1976’da boşandıktan sonra da eşinin soyadını kullanmaya devam etti. Usta sanatçı, 16 senelik tiyatro kariyerinin ardından 1977’de televizyonda yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinin ardından “Domates Güzeli” olarak anılmaya başladı. Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer alan sanatçı, Yeşilçam’ın unutulmaz isimleriyle birlikte onlarca filmde oynadı. Başarılı oyuncu, Hababam Sınıfı, Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Çöpçüler Kralı, Gülen Gözler, İbo İle Gülşah gibi birçok film ve dizide izleyenleri güldürdü. Gruda, Sadri Alışık Ödülleri, Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali gibi etkinliklerde ödüller aldı.
#Domates Güzeli
#Ayşen Gruda
#Vefat
5 yıl önce