|

Bağımlıkla mücadelede yataklı tedavi dönemi

Türkiye'de bağımlılıkla mücadelede en büyük eksikliklerden bir tanesinin yatarak tedavi merkezinin olmamasının olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, "Biz onun da çalışmasını bitirdik. Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi diye adlandıracağımız bir merkez planlandı. Şu an inşaatın başlanması aşamasında. Bu proje bağımlılık konusunda Türkiye'deki en önemli proje. İnşallah bir yıl içerisinde birkaç tane merkezimiz açılmış olacak" dedi.

Yeni Şafak
15:11 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:52 - 21/11/2018 Çarşamba
AA
​Türkiye'de bağımlılar artık yatışı yapılarak tedavi edilebilecek.
​Türkiye'de bağımlılar artık yatışı yapılarak tedavi edilebilecek.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay'ın bağımlılıklarla etkin mücadele ettiğini belirterek, "Yeşilay mantalitesi olarak bağımlılıklara teslim olma taraftarı değiliz. Çünkü bazı ülkeler bazı maddeleri artık serbest bırakma peşinde. Biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz. Bağımlılıkla mücadeleden vazgeçerek, bazı şeyleri serbest bırakarak, mücadele edemezsiniz" dedi.

Uyuşturucu bağımlılığını, halk sağlığı tehdidi olarak gördüklerine dikkati çeken Öztürk, "Halk sağlığının temelinde hastalık olmadan koruyucu hizmet verebilmek önemlidir. Bağımlılıkta da bağımlı olmadan bireylerin nasıl engellenebileceği ve farkındalık oluşturulabileceği konusu önemlidir. Özellikle madde bağımlılığını bir sağlık tehdidi olarak görüyoruz. Madde bağımlılığının oluşturduğu bu sağlık tehdidinde hangi tedavi yöntemleri ve modern yaklaşımlar şu anda uygulanıyor, onları ele alacağız" diye konuştu.

Bağımlılıklara teslim olma taraftarı değiliz

Madde bağımlılığının kültürlerden ve inançlardan bağımsız, bir dünya sorunu haline geldiğinin altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Maalesef dünya bu anlamda bir teslim oluşa doğru gidiyor. Yeşilay olarak bizim buna her platformda itirazımız var. Yeşilay mantalitesi olarak bağımlılıklara teslim olma taraftarı değiliz. Çünkü bazı ülkeler bazı maddeleri serbest bırakma peşindeler. Yani 'Biz baş edemiyoruz, bunun yasaklanmasından vazgeçelim, belli bir sınırlama getirelim, serbest bırakalım' diyorlar. Biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz. Çünkü bu başka bir maddenin de yine serbest kalması sonucunu doğurur ki bu mücadeleyi kaybetmek ve bağımlılıkla ilgili maddelere esir olmak demektir. Bağımlılıkla mücadeleden vazgeçerek, bazı şeyleri serbest bırakarak, mücadele edemezsiniz. Dik duruşumuzu devam ettirmeniz gerekiyor."

Yeşilay'ın, kuruluşu yaklaşık 100 yıla dayanan köklü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ve çalışmalarında önemli partnerlerle iş birliği yaptıklarını dile getiren Öztürk, madde bağımlılığıyla ilgili yaptıkları önleyici hizmet ve koruyucu faaliyetlerle tedavi ayağında devlet desteğini her zaman arkalarında gördüklerinin altını çizdi.

Yatarak tedavi için 'Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi' açılacak

Prof. Dr. Öztürk, bağımlı bireylere ve ailelerine destek olması bağlamında ayaktan tedavi merkezlerinin çok değerli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

  • "Türkiye'deki en büyük eksikliklerden bir tanesi bu işin yatarak da devam edeceği merkezlerin açılması olacak ki biz onun da çalışmasını bitirdik. Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi diye adlandıracağımız bir merkez planlandı. Şu an inşaatın başlanması aşamasında. Aile desteğini çok göremediğimiz ya da yaşadığı çevreden uzaklaştırılması gereken bir grup var. Bunları uzaklaştırıp 3 ve 6 aylık periyotlarda maddeden kurtulmalarını sağlamak gibi bir amacımız var. Bu proje bağımlılık konusunda Türkiye'deki en önemli proje. İnşallah bir yıl içerisinde birkaç tane merkezimiz açılmış olacak. 2019 hedefimiz bu."

Madde bağımlılığı konusunda medya dilinin de düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, bu konuda Anadolu'daki yerel medyaya bilgilendirici seminerler verdikleri, İstanbul'da da merkez medyaya seminer vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

#Madde bağımlılığı
#Yeşilay
#Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk
5 yıl önce