|

Barış mümkün mü?

Filistinli yazar Marwan Bishara'nın 'Filistin/İsrail: Barış veya Irkçılık' adlı kitabı, bölgede yürütülen barış süreçlerini, anlaşmaları ve bunların iki devletin özellikle ekonomik alandaki seyrine etkisini inceliyor.

00:00 - 6/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 22:34 - 19/09/2006 Salı
Yeni Şafak
Barış mümkün mü?
Barış mümkün mü?

Bugün İsrail'e rağmen, İsrail'in takip ettiği politikalara karşı çıkan pek çok İsrail vatandaşı var. Peretz Kidron imzalı 'Başkaldıran İsrail Askerleri' pek de alışık olmadığımız bir konuyu anlatıyor. Kidron kitabında Yesh Gvul (Herşeyin Sınırı Var) hareketini, yüzlerce İsrail askeri ve subayın, asıl ve yedek askerlerin, işgal topraklarında görev almayı ve Filistin halkına baskı yapmayı kabul etmediklerini kamuoyuna açıkladıklarını söylüyor. Bunu yaparken de ağır cezalar ve toplumsal baskıları göze alan askerlerin İsrail'in politikalarını oluşturan generaller ve politikacılar üzerinde de derin bir etki yarattığını söyleyen Kidron, kitabını dünyanın her yerindeki bu cesur askerlere ithaf etmiş. “Müslümanlar olarak bizim temennimiz, her iki tarafında da öfkesinin ve nefretinin dinmesi, akan kanların durması ve Ortadoğu'ya barış gelmesi. İsraillilerin masum insanları vurmasına da, bazı radikal Filistinlilerin teröre başvurarak masum İsraillileri bombalamasına da karşıyız” diyor Mahmut Akçay kitabında. Aynı şekilde Allah'a inanan, aynı peygamberleri seven ve sayan, aynı ahlaki prensiplere sahip olan Yahudi ve Müslümanların birbirlerinin müttefikleri olduğunu söyleyen Akçay'ın kitabının adı: 'Stratejik Aldatmalar: Filistin'de Barış Oyunu'.

Kenize Murad 'Toprağımızın Kokusu' kitabında siyasi analizleri ve genel önyargıları bir tarafa bırakıp, sözü her iki tarafın da anne, baba ve çocuklarına veriyor. Kudüs'ten Cenin'e, Gazze'ye, sömürge yerleşimlerine kadar bölge insanının hikayesini anlatan kitap için Murad, Filistinli , İsrailli Araplar ve Yahudilerle görüşmüş. Kenize Murad'a bir İsrailli şöyle demiş: “Filistin'liler nefretin ne olduğunu bilmezlerdi, onlara nefreti biz öğrettik.”

Filistinli yazar Marwan Bishara'nın 'Filistin/İsrail: Barış veya Irkçılık' adlı kitabı, bölgede yürütülen barış süreçlerini, anlaşmaları ve bunların iki devletin özellikle ekonomik alandaki seyrine etkisini inceliyor. Filistinin barış için üstüne düşeni yaptığını ancak, İsrail ve ABD'nin bunun tam tersi davrandığını anlatan Bishara, “Bir gün bu bölgede barış olacaksa, bu ancak kendi ayakları üzerinde duran Filistin (İslam) milleti ile olacaktır” diyor.

18 yıl önce