|

Baş dönmesi neden olur?

Halk arasında baş dönmesi olarak bilinen Vertigo hastalığı özellikle mevsim geçişlerinde daha çok ortaya çıkıyor. Birçok kişinin baş dönmesinden şikayetçi olduğu Vertigo hastalığı, çoğunlukla iç kulak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Peki Vertigo nedir, belirtileri nelerdir?

Yeni Şafak
16:19 - 17/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:33 - 17/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Vertigo ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için asla ihmal edilmemeli.
Vertigo ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için asla ihmal edilmemeli.

Vertigo (Baş Dönmesi); kişinin ve/veya çevresinin döndüğünü hissetme hali yani bir hareket yanılsamasıdır. Çoğunlukla iç kulak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Vertigo bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Genelde bulantı ve kusma eşlik eder, terleme, çarpıntı görülebilir.

Sıklıkla dizzines olarak adlandırılan durumla karıştırılır. Dizzines; kişinin ayağının altından yer kayıyormuş gibi hissetmesi, dengesizlik ya da teknedeymiş hissine neden olur. Genellikle beyin hastalıkları, boyun hastalıkları ve hormonal hastalıklara bağlı olarak gelişir.

Vertigo ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için asla ihmal edilmemeli ve bir uzman doktora başvurulmalıdır.


Vertigoya eşlik eden belirtiler

Bazı hastalarda sadece baş dönmesi mevcutken, bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler de görülebilir;

- Bulantı, kusma, terleme,

- Gözlerde anormal hareketler (nistagmus)

- Görme bozukluğu,

- Kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta basınç hissi

- Baş ağrısı

- Uyuşma, halsizlik, kuvvet kaybı

Vertigonun nedenleri

Vertigoya yol açan nedenler arasında; kulak hastalıkları, travmalar, boyun hastalıkları, psikolojik nedenler, enfeksiyonlar, görme bozuklukları, nörolojik hastalıklar, damar tıkanıklıkları, alerjiler sayılabilir.

Vertigo teşhisi nasıl konulur?

Hastanın detaylı öyküsü alınır. Baş dönmesi tarif ettirilerek, gerçek baş dönmesi mi yoksa hasta tarafından farklı bir durumla mı karıştırıldığı saptanır. Fizik muayeneyi takiben nörolojik muayene ve çeşitli testler uygulanabilir. Vertigo teşhisinde kullanılan testler; vestibüler, odyometrik ve görüntüleme olarak 3 ana grupta toplanır. Bazen biyokimyasal laboratuvar testleri de gerekebilir.

#Vertigo
#Baş dönmesi
#Baş
6 yıl önce