|

Başbakan olduğunu bilmiyordum

Adnan Menderes''e, sağ kurtulduğu uçak kazasının ardından yardım eden hemşire Margaret Bailey, arabasına aldığı kişilerin kim olduğunu sonradan öğrendiğini anlattı. Bailey, Menderes''in idamını öğrendiğinde de çok üzüldüğünü söyledi.

Aa
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:45 - 20/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan olduğunu bilmiyordum
Başbakan olduğunu bilmiyordum

Türkiye''nin eski başbakanlarından Adnan Menderes''e, Londra yakınlarında 54 yıl önce geçirdiği uçak kazasının hemen ardından ilk müdahalede bulunan hemşire Margaret Bailey, kazanın detaylarını paylaştı. 89 yaşındaki Bailey, kazanın olduğu 17 Şubat 1959 tarihinde Newdigate köyünde olduğunu ve kaza gününü çok net hatırladığını ifade etti.

Bailey: ''Saat 3 buçuk gibi çok büyük bir gürültü duyduk. Eşim arabayla geldi ve arabaya binmemi söyledi. Kaza yerine varmadan, üç kişi bize doğru yürüdü. Onları arabaya bindirdim ve eve, güvenli bir yere götürdüm'' dedi.

1,5 SAAT EVİMİZDE KALDILAR

Arabasına aldığı kişinin Türkiye Başbakanı olduğuru bilmeyen Bailey, şunları kaydetti: ''Şoktaydılar, pek konuşmuyorlardı. Dolayısıyla onlara soru sormadım, sadece rahatlamalarını sağladım. Onlara battaniye verdim ve sandalyeye oturmalarını sağladım. O sırada (Başbakanlık Özel Kalem Müdür Muavini Şefik) Fenmen Türkiye Büyükelçiliği''yle irtibata geçti . O ana kadar bu kişilerden birinin Türkiye''nin Başbakanı olduğunu anlamadım. Yaklaşık 1 buçuk saat evimizde kaldılar.''

Resmi hala salonunda asılı

Menderes''in 1961 yılında idam edilmesini İngiliz basını aracılığıyla öğrendiğini söyleyen Margaret Bailey: ''Haberi öğrendiğimizde çok çok üzüldük. Eşim, Menderes''in ölümünün ardından ailesine bir mektup yazdı. Menderes çok kibar ve samimi bir insandı'' dedi. Bailey''nin evinin salonunda duran bir kolajda, Menderes''in kazanın ardından basında çıkan fotoğrafları yer alıyor.


11 yıl önce