|

Basit her zaman güzeldir

206 milyon takipçisi olan Facebook'un kendi sayfasında kapak fotoğrafı Türkiye'den bir İnstagram fenomeni olan Hasan İlkay Özduman'a ait. Fotoğrafı iki yıl önce çektiğini söyleyen Özduman, "O fotoğraf çok basit olduğu için sevildi. İnsanların kalbine işledi. Basit olan fotoğraflar her zaman güzeldir" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 06:20 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Facebook'un 206 milyon takipçisi olan resmi sayfasının kapak fotoğrafı Türkiye'den bir İnstagram fenomenine ait.
​Facebook'un 206 milyon takipçisi olan resmi sayfasının kapak fotoğrafı Türkiye'den bir İnstagram fenomenine ait.

Facebook'un 206 milyon takipçisi olan resmi sayfasının kapak fotoğrafı Türkiye'den bir İnstagram fenomenine ait. Fotoğrafta karlar içinde kavak ağaçlarını görüyoruz. Doğu Anadolu'dan bir fotoğraf olduğu hemen anlaşılıyor. Acaba Erzincan mı, Erzurum mu, Kars mı, yoksa Ağrı mı? Fotoğrafın sahibi Hasan İlkay Özduman'a ulaşıp hem fotoğrafın hikayesini hem de bugüne kadar fotoğraflarıyla elde ettiği ulusal ve uluslararası başarıları konuştuk.


İKİ YIL ÖNCE ÇEKTİM

Fotoğrafın hikayesini Özduman şöyle anlatıyor: "O fotoğraf yaklaşık iki yıl önce çekildi. O sene çok kar yağmıştı Kars'a. Bu yıl öyle bir kar yağmadı henüz. Araç kiralayıp bir başka fotoğrafçı arkadaşımla Doğu Anadolu turuna çıkmıştık. Biz fotoğrafçılar yollarda durmayı çok severiz. Anadolu'da bu tarz manzaralara çok fazla denk geliyorsunuz. Ağaçları görünce hemen arabayı durdurdum. Birkaç açıdan ağaçların fotoğrafını çektim. Biraz karın içine de girmem gerekti. Fotoğrafı paylaşırken bu kadar beğeni alacağını tahmin etmemiştim ama paylaştıktan sonra birçok sayfada yayınlandı."


İKİNCİ FOTOĞRAFIM GELİYOR

Facebook'un bu fotoğrafı kapak yapma hikayesini de dinliyoruz Özduman'dan: "Facebook'tan Eylül Ekim gibi bir mail aldım, fotoğrafımı kullanmak istediklerini dair. Hatta iki fotoğrafımı istediler. Bir de Çıldır Gölü'nde eski bir kayık fotoğrafımı da gönderdim. Zannediyorum onu da bu fotoğraf bir ay kaldıktan sonra kapak fotoğrafı yapacaklar." Bu fotoğrafta insanların ilgisini çeken ne idi sorusuna ise Özduman şu yanıtı veriyor: "Bana göre bu fotoğrafta insanların en çok ilgisini çeken şey çok basit olması. Basit olduğu için çok sevildi. Karlar içindeki kavak ağaçları insanların duygularını harekete geçirdi, kalplerine dokundu. Basit olan fotoğraflar her zaman güzeldir. Bu fotoğraf da basitliğiyle anlatıyor her şeyi."


ÖĞRENCİYKEN MAKİNE ALAMADIM

Şu anda TRT World'de kurgu editörlüğü yapan Özduman, ara ara seyahatlere çıkıp fotoğraflar çekiyor. Fotoğrafa nasıl başladığını ise "Fotoğraf izlemeyi her zaman çok severdim ama üniversite zamanında mali durumum olmadığı için fotoğraf makinesi alma şansım olmadı. Ama hep izlemeye devam ettim. Üniversiteyi bitirip kendi kazancımı elde ettikten sonra orta halli bir makine aldım. Dört yıl önce yani. Aslında Instagram'ın bu kadar popülerleşmesi benim de profesyonel fotoğrafa başlamam da etkili oldu. Daha sonra ise bana ekstra iş gibi oldu. Birçok özel projede yer aldım. Maddi getirisi oldu bana" sözleriyle anlatıyor.


İKİ DEFA SEÇİLDİM

İnstagram'ın üç yıldan beri her Cuma düzenlediği bir yarışma var. Yarışmaya hashtag'le katılan ve en çok beğeniyi alan fotoğrafları 230 milyondan fazla takipçisiyle paylaşıyor. Her hafta bir konu belirlenip fotoğraflar o konu etrafında değerlendiriliyor. Bu yarışmaya da katılan Özduman dört ayda iki kez birinci olmuş. İki kez onun fotoğrafı İnstagram'ın resmi hesabından paylaşılmış. Özduman, "İnstagram'ın fotoğrafınızı paylaşması çok önemli. Çünkü bir anda 230 milyon kişiye ulaşıyorsunuz" diyor.

#Facebook
#Resim
#Fotoğraf
6 yıl önce