|

Başka bir dünyaya ışınlanıyoruz

TRT 1 ekranlarında geçtiğimiz hafta ilk bölümü seyirciyle buluşan Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı’nın ekibiyle buluştuk. Derviş rolünü oynayan Bahadır Yenişehirlioğlu, “dizi setinde adeta başka bir dünyaya ışınlanıyoruz” diyor.

Halime Kirazlı
00:00 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 05:39 - 25/09/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Barbaroslar dizisinin ilk bölümü geçen hafta izleyiciyle buluştu ve izleyiciden tam not aldı
Barbaroslar dizisinin ilk bölümü geçen hafta izleyiciyle buluştu ve izleyiciden tam not aldı

Vatan... Sadece toprak parçasını anlatan bir kelime gibi geliyor çoğumuza değil mi? Oysa vatan sadece belirli bir yerin belirli bir kısmı mıdır? Mesela ülkemizi üç koldan saran denizlerimiz de bizim vatanımız değil midir? Ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak için vatanımızın bu cephesinde de can verip, kanımızı dökmedik mi? İşte TRT 1, hiç kimsenin bu zamana kadar yapmadığını yaptı ve Mavi Vatanımız olan denizlerimizin hikayesini ekranlara aktardı. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı dizisiyle Osmanlı’nın denizlere nasıl hâkim olduğunun hikayesi anlatılıyor.


Osmanlı’nın ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin Paşa ve kardeşlerinin ilk dönemlerini anlatan bu yapım, denizlerin fatihi olma süreçlerine ışık tutuyor. Yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca’nın üstlendiği, senaryosunu Mustafa Burak Doğu ve Ethem Arslan’ın yazdığı dizide Diriliş Ertuğrul dizisiyle tanıdığımız Engin Altan Düzyatan da rol alıyor. Ona Ulaş Tuna Astepe, Yiğit Özşener, Yetkin Dikinciler, Pelin Akil Altan, Caner Topçu, İsmail Filiz, Gülcan Arslan, Devrim Evin, Melis Babadağ ve Bahadır Yenişehirlioğlu eşlik ediyor.


DİZİLER TARİH ÖĞRENMENİN YERİ DEĞİL

Dizinin yönetmeni Doğan Ümit Karaca yaptıklarının detaylı bir iş olduğunu fakat çekimlerin keyifli geçtiğini, hikâyenin oldukça iyi işlendiğini ifade ediyor. “Bir işi severek yapıyorsanız, o senaryoyu okurken dahi keyif almaya başladıysanız, hayal kurgunuzu uygulayabilmeniz için yapımcınız ve diğer iş arkadaşlarınız destek oluyorsa iyi bir iş ortaya çıkıyor. Evet çok detaylı bir çalışma ama başka bir şansımız da yok zaten. Türkiye’de artık çok kaliteli ve güzel işler yapılıyor. İnsanlar artık tarih işlerini de oldukça izliyorlar. Bu çalışma nihayetinde ders değil, güzel bir eğlencelik. Televizyon dizileri, tarih öğrenmenin çok doğru bir yeri değil.”


Karaca, diziyi şu sözlerle özetliyor: “4 kardeşin hikayesini anlatıyoruz ve biraz geriden aldık şu an Hızır henüz Hayreddin olmadı. Baba oruç henüz Barbaros olmadı. Daha öncesi. 4 tane kardeşin deniz tutkusu, daha doğrusu 3’ü tutkulu. Bir tanesi ayağını karaya basmaktan yana tavır takınıyor. 4 kardeşin hikayesi ve onların Barbaros olma hikayesini anlatıyor. Siyasi gidişat da onlar Barbaros oldukça daha da belirginleşecek.”


BAŞKA DÜNYALARA IŞINLANIYORSUNUZ

Bahadır Yenişehirlioğlu ise Derviş karakteriyle önümüzdeki günlerde dizide boy gösterecek. Yenişehirlioğlu, karakterini şu sözlerle anlatıyor: “Derviş ismiyle kodlanan önemli bir karakterini canlandırıyorum. Ama benim karakterim sürpriz. İlerleyen zaman içinde dervişin aslında kim olduğu, derdinin ne olduğu, hangi sırları sakladığı, merak unsuru olacak. Sürekli ‘kim bu adam’, ‘nereden çıktı’ sorularını soracaklalar. Şu kadarını söyleyebilirim; son derece gizemli, enteresan ve büyülü aynı zamanda metafizik bir karakter olacak Derviş.”


Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı’nın referans alınacak bir dizi olduğunu da ekliyor Yenişehirlioğlu. “Muadili olmayan bir iş. Bundan sonra bu iş referans alınacaktır. Şimdiye kadar denizlerde geçen bir iş çekmedik. Ama senaryosu çok güçlü. Mustafa Burak Doğu’nun çok güçlü bir kalemi var. İlk okuduğumda inanamadım, büyülü bir atmosfer vardı. Kaldı ki senaryo dışında Çekmeköy’de oluşturulmuş dünya, kostüm ve aksesuarlar da o kadar detaylı planlanmış ki çekim esnasında kendinizi adeta başka bir dünyaya ışınlanmış gibi hissediyorsunuz.”


ERKEK DÜNYASINDA GÜÇLÜ BİR KADIN

Dizide İsabel karakterini canlandıran Pelin Akil ise anlatılan başarı hikayesinin kendisini etkilediğini söylüyor. “Akdeniz’de elde edilen o başarıların hikayesi beni öyle etkiledi ki bu hikâyenin içinde olmak istedim. İsabel karakteri bölümler geçtikçe daha da evrilecek ve farklı bir noktada göreceğiz. Bu dönüşüm zaten beni çok heyecanlandırdı. Güzel bir hikâye izleyeceğiz onunla. Erkek dünyasında güçlü kadın karakterleri seviyorum İsabel de onlardan birisi.”

Akil, kostümlerin karakterler hakkında ipuçları taşıdığı bilgisini de veriyor: “Bir korsem var, ona alışmam biraz zaman aldı. Çok sıcaklarda zor oluyor ama çok seviyorum. Her an her şeyi yapacak potansiyelde bir kadın İsabel, bu da kostümünden anlaşılıyor. Herkesin kostümlerle farklı bir karakter için çaba sarf etmesi, verilen önemin büyüklüğünü gösteriyor. Kostümlerin karakter özelinde tasarlanması, kimin hangi tarafta olduğunun işaretini de veriyor izleyenlere.”

#TRT 1
#Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı
#Doğan Ümit Karaca
#Pelin Akil
#Bahadır Yenişehirlioğlu
3 yıl önce