|

Bayram tatlımız Trakya’dan

Nilhan Aras’ın hazırladığı Rota Trakya, sadece Trakya mutfağını değil aynı zamanda doğasını, tarımını, yöre halkının soylal yaşamını da öne çıkarıyor. Salgın geçtikten sonra rotamızı Trakya bölgesine çevirmek için şimdiden planlarımızı yapalım. Ama önce Trakya bölgesinden nefis hayrabolu tatlısı tarifimiz var.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 17/05/2020 Pazar
Güncelleme: 14:27 - 15/05/2020 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

8 Mayısta, Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi tarafından, gastronomi dünyasının önemli bir ismi Nilhan Aras’ın da saha çalışması ve yazarlığıyla katkı sunduğu harika bir rehber yayınlandı: “Rota Trakya”. Bu rehber, 3. Global Gastronomi Zirvesi için hazırlandı ve Trakya Mutfağı’nın ardındaki yöresel değerleri, Trakya’nın doğasını, tarımını, yöre insanının sosyal yaşamını ve hikâyelerini konu alıyor.

Bölge, rehber sayesinde gözümüzün önünde bir derya gibi açılıyor ve bu tip kaynaklara ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu gösteriyor bize. Trakya’da, Türkiye›de üretilen ayçiçeğinin yüzde 41›i, çeltiğin yüzde 48›i, buğdayın yüzde 11’i yetiştiriliyor. Bölgede değerli mantar türleri ve Istranca’nın sembolü orman gülü zelenika çiçeği yetişiyor. Türkiye’deki toplam meşe balı üretiminin yüzde 70’i Istrancalar’dan elde ediliyor. Meşe balı, siyaha çalan rengi, düşük polen oranıyla oldukça farklı bir bal çeşidi. Arılar bu balı yaparken daha çok meşe ağacının öz sularından faydalanıyorlar. Yörede konik kara kovanlarda arılar tarafından üretilen bu balın boğazı yakmayan bir tadı ve bol antioksidan içeriği var. Istrancalar’ın bir başka ünlüsü de çilek. Bölgede yetiştirilen çilek devlet desteğiyle daha yaygın hale gelmiş.


KIVIRCIK KOYUNLARI

Yörenin bir başka güzelliği ise kıvırcık cinsi koyunları. Etlerinin yumuşaklığıyla bilinen bu tür, Türkiye’de en çok Trakya’da bulunuyor. Trakya’nın süt ürünlerinde baş rolü manda oynuyor. Yoğun, yağlı lezzetiyle damakta iz bırakan mandanın sütünden bu bölgede yoğurtlar, peynirler yapılıyor. Yine manda sucuğu atlanamayacak lezzetler arasında. Bölgede koruma altında olan bir sığır türü de var: Boz ırk. Üç denize kıyısı olan bölgenin balıkçılıktan uzak olması düşünülemezdi. Yörede hem tuzlu, hem tatlı su balıkçılığı da vazgeçilmezler arasında. Kalkan, tekir, barbun, mezgit, karagöz balıklarının lezzeti, Meriç Nehri’nin suladığı bağlarda bir çok üzüm çeşidiyle buluşuyor. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde Milli Koleksiyon Bağı’nda “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması Üzerinde Araştırmalar” projesi kapsamında bin 435 adet yerli üzüm çeşidi toplanıp muhafaza altına alınmış.

BAĞCILIK DA YAYGIN

Elbette bölgede bağcılık ta çok yaygın. Dolayısıyla üzümden üretilen bir çok ürünle de karşılaşıyoruz. Üzümden pekmez yapıldığı gibi, turşu da yapılıyor. Yine “bulama” adı verilen bir lezzet, pekmeze ya da üzüm suyuna çöven eklenip kaynatılarak elde ediliyor. Bölge halkı yerel tohum konusunda da çok bilinçli. Demirköy çileği, kınalı bamya, Karaağaç biberi atalık tohumdan çoğaltılıyor, takas ediliyor, üretilip bugüne taşınıyor. Anadolu’nun her bölgesindeki gibi burada da tarhanalar, reçeller, turşu çeşitleri göz alıcı bereketle sofralarda.

Şenlikleri, festivalleri, lezzet rotası ve kültürel, doğal güzellikleriyle Trakya, covid-19 salgınını atlatır atlatmaz, özellikle İstanbul›da yaşayanlar için gidip görülecek, tadına varılacak hoşluklarla dolu. Rota Trakya için emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Gelin bugün biz de Trakya’ya gidelim ve mutfağından bir kaç lezzeti evimize taşıyalım. Sağlıklı ,mutlu hafta sonları dilerim.

Hayrabolu Tatlısı

MALZEMELER

500 gram tuzsuz beyaz peynir

3 yumurta

2 yumurta sarısı

2,5 su bardağı un

2,5 su bardağı irmik

1 çay kaşığı karbonat

Bir silme çay kaşığı tuz

Şerbeti için:

4 su bardağı şeker

5 su bardağı su

1/4 limon suyu

YAPILIŞI

Peyniri robottan geçirelim.3 yumurta ve iki yumurta sarısını ilave edelim.İrmik, un, karbonat ve tuzu ilave ederek kurabiye kıvamında bir hamur yoğuralım. Yarım saat dinlendirelim. Hamurdan avuç içine sığacak büyüklükte toplar kopartalım, yuvarlayalım. Pişirme kağıdı serilmiş bir tepsiye dizelim. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35- 40 dakika pişirelim. Bir tencerede su ve şekeri karıştırıp şerbeti kaynatalım. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edelim. Kaşıktan damlarken uzayacak kıvama gelene kadar kaynatalım. Soğuyan tatlıların altına kürdanla küçük delikler açıp şerbetin içine atalım. Yarım saat kadar şerbette bekledikten sonra kaymak, ceviz ya da tahin ilave ederek servise alabiliriz. Afiyet olsun.

Süt Pidesi

MALZEMELER

3 su bardağı un

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat

2 su bardağı süt

3 yumurta

YAPILIŞI

Un, su , tuz ve karbonatla kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım, 20-25 dakika dinlendirelim. Hamuru 30 cm çapında, yuvarlak bir tepsiden taşacak şekilde açalım. Yağladığımız tepsiye kenarlarından taşırarak yerleştirelim. Yumurta aklarını süt ile çırpalım ve hamurun ortasına dolduralım. Sarılarını ilave edip hafifçe dağıtalım. Kenarlarını çekerek sütlü için üzerini hafifçe kapatalım. 200 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun. *Eğer sütün taşmasından endişe ederseniz, ikinci kat bir hamurla üzerini örtebilirsiniz.

#Trakya
#Hayrabolu Tatlısı
#Yemek
4 yıl önce