|

Belçika polisi, paraya doydu

Belçika'da son yıllarda trafik cezalarından elde edilen gelir o kadar artış gösterdi ki emniyet güçleri tahsil edilen parayı nereye harcayacaklarını şaşırdı.

Cihan
00:00 - 21/08/2007 Salı
Güncelleme: 11:30 - 21/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Belçika polisi, paraya doydu
Belçika polisi, paraya doydu

İçişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre trafik cezalarından elde edilen geliri trafik haricindeki birimlerde kullanamayan polis teşkilatı sürekli polis motoru ve radar direkleri alıp duramaz.

Belçika'da 2004 yılında trafik cezalarından elde edilen gelir 40 milyon Euro iken bu rakam üç yıl içinde ikiye katlandı. Sadece bu yıl içinde polisin 'trafik hâsılatı' 100 milyon Euro'ya yaklaştığı bildirildi. Merkezdeki havuzda toplanan bu para trafik güvenliğini artırmak için bölgelere dağıtılırken, bazı bölgelerdeki emniyet kuvvetlerinin 'fazla' gelen parayla trafik kurbanı çocuklara oyuncak aldığı ya da kurallara bağlı sürücüleri ödüllendirmek için loto bileti dağıttıkları belirtildi. Hatta liberal sendika temsilcilerine göre bir bölgede gereğinden fazla polis motosikleti alınırken, bunlardan bazıları bir kez dahi olsun kullanılmadan depolarda çürümeye terk edilmiş. Hız kontrollerinin daha fazla elektronik düzeneklerle yapılması ve trafik cezalarının tahsilinde eskiye nazaran daha titiz davranılması emniyet teşkilatına büyük meblağlar kazandırırken, dağılımda bazı bölgelere ihtiyaçlarından fazla pay verilmesine neden oluyor.

Gent Polis şefi Freddy Carlier, bu yıl trafik fonundan 650 bin Euro alacaklarını ve bu para ile öğrencilere trafik güvenliğini anlatan tiyatrodan tütün ışıkları kırık bisikletlerle dolaşan kişilere bedava bisiklet farı dağıtımına kadar birçok yerde kullanacaklarını ifade etti. Ancak bazı polis büroları trafik fonundan gelen fazla miktardaki parayı bitirebilmek için camdan dahi attıkları iddiaları da bulunuyor.

İçişleri Bakanı Patrick Dewael ise sorunun farkında olduklarının altını çizerken, gelecekte trafik cezalarından elde edilen gelirin emniyetin farklı birimlerinde de kullanılmasına imkan tanınması gerektiğini savundu. İçişleri Bakanı trafik tahsilâtının eskiden sadece araç gereç alımında kullanıldığını, kendilerinin yasal değişikliklerle trafik cezalarından elde edilen gelirin harcanma yelpazesini genişlettiklerini fakat bunun da artık yeterli olmadığını gördüklerini kaydetti. Paranın emniyet teşkilatında kalmak şartıyla sadece trafik birimi haricinde departmanlarda da kullanılabilmesi gerektiği üzerinde durdu. Buna tepki gösteren Flaman Ulaştırma Bakanı Kathleen Van Brempt ise sorunun trafik fonunun uygun harcanmaması olduğunu fazla paranın olmadığını savundu. Trafik güvenliği konusunda Belçika'nın Avrupa'nın "en tembel talebelerinden" birisi olduğunu kaydeden Ulaştırma Bakanı elde edilen tahsilâtla yollardaki trafik güvenliğinin arttırılması için gayret edilmesini istedi.

17 yıl önce