|

Beyaz ekmek mi tam buğday ekmeği mi?

Eskiden bütün ekmekler tam buğdaydan yapılırken zamanla sanayileşmenin sonucu olarak tam buğdaylar beyaz una dönüştürülerek beyaz ekmek üretilmeye başlandı. Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak tüketime sunuluyor. Uzmanlar beyaz ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu belirterek, tam buğday ekmeğinin tüketilmesini öneriyor.

Yeni Şafak
15:29 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:06 - 21/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Rafine edilmemiş tam buğday unundan yapılan ekmek en sağlıklı ekmek.
Rafine edilmemiş tam buğday unundan yapılan ekmek en sağlıklı ekmek.

Eskiden bütün ekmekler tam buğdaydan yapılırken zamanla sanayileşmenin sonucu olarak tam buğdayın içindeki embriyo kısmı, üstündeki kabuk ve kepek kısmı atılarak beyaz un üretilmeye başlandı. Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak tüketime sunuluyor. Beyaz ekmek yapmanın tahılın doğal haline müdahale etmek olduğunu söyleyen uzmanlar beyaz ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu belirterek tam buğday ekmeğinin tüketilmesini öneriyor.

En sağlıklı ekmek tam buğday ekmeği

En sağlıklı ekmek şu anda tam buğday ekmeğidir. Ekşi mayayla yapılmış, uzun süre fermente edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Tam buğday ekmeği, posadan, vitaminden, mineralden daha zengin sindirim bağırsak fonksiyonları açısından çok daha avantaj sağlayan kolesterol ve şeker gliseril indeks açısından denge sağlayan bir ekmektir.


Beyaz ekmek zararlı

Beyaz ekmek elde edebilmek için buğdayın içindeki embriyo kısmını, üstündeki kabuk ve kepek kısmını atmak gerekiyor. Ortaya çıkan ekmeğin gliselik indeks yani kan şekerinin yükseltme oranı çok daha fazla oluyor. Bunu tüketen insanlarda kan şekeri daha hızlı yükseliyor ve beraberinde insülin hormonu daha fazla sağlanıyor. Her ne kadar kişi şeker hastası olmasa da bu kadar yüksek insüline maruz kalması, gün içinde çok yükselme ve alçalmalar yaşaması sağlığını olumsuz etkiliyor.

İşte sırasıyla en sağlıklı ekmekler:

Tam buğday ekmeği

Uzmanlara göre rafine edilmemiş olan buğday unundan yapılmış olan tam buğday ekmeği en sağlıklı ekmek. Diğer ekmeklerden farklı olarak vitamin açısından zengin buğday özü de tam buğday ekmeğinde bulunuyor. İçerdiği posa sayesinde midede tokluk hissi yaratan tam buğday ekmeği, kalori açısından da beyaz ekmeğe oranla daha az. Aynı zamanda içerdiği düşük glisemik indeks ile kan şekerini de dengeleyecek özellikte.

Çavdar ekmeği

Buğday unu ve çavdar ununun karıştırılarak üretildiği bu ekmek aslında tahıllar içindeki en koyu renkli, en çok çözünür lif içeren ve en doyurucu ekmektir. Yine insülin direncini ve diyabet riskini azaltıcı bir özelliğe sahip, ayrıca obezite riskini de azaltıyor.

Yulaflı ekmek

Yulaf şu sıralar en moda tahıllardan biri. Herkes yulaf kepeğinden türlü türlü tatlı tarifleri alıyor ve uyguluyor. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli şeyler yiyebiliyorlar. Ekmekte de aynı şekilde olumlu etkilere sahip olan yulaf, çözünür lifleri sayesinde kalp sağlığı için de faydalı.

Kepek ekmeği

Tam buğday unu ile ham kepeğin karıştırılmasıyla elde edilen kepek ekmeği, aslında sanıldığı kadar sağlıklı değildir. Her ne kadar beyaz ekmeğe oranla yüksek posa değerine sahip olması ve düşük glisemik indeksli olması birer faktör olsa da, vücutta bazı minerallerin kullanılmamasına neden olur.

Tam tahılı ekmek

Buğday unu, tam buğday unu ve bunların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle üretilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı ekmek de sindirim problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen sağlıklı ekmeklerden biri.

#Tam buğday ekmeği
#Beyaz ekmek
6 yıl önce