|

Beyoğlu araştırma başkenti olacak

Beyoğlu’nda faaliyet gösteren dokuz kültür ve bilimsel araştırma kurumunun veri tabanlarına tek bir platformdan erişim sağlayan BiblioPera hayata geçti. Projeyle birlikte yerli ve yabancı araştırmacıların İstanbul'daki buluşma noktası Beyoğlu olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:52 - 30/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Beyoğlu'nda bulunan dokuz kültür ve bilimsel araştırma kurumunun veri tabanına artık tek bir platformdan ulaşılabiliyor. BiblioPera: Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı bu dokuz kurumun bünyesindeki tüm yayınları tek bir çatı altında buluşturdu. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından yürütülen proje İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ortaklığı ile hayata geçirildi. Projeyle birlikte yüzbinlerce sayfalık veri tabanını erişime açan kurumlar şöyle; Alman Arkeoloji Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Hollanda Araştırma Enstitüsü, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İsveç Araştırma Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyeleri Araştırma Merkezi, Orient- Institut Istanbul, Salt ve Sismanoglio Megaro.



GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYORUZ


Beyoğlu'nun kültür turizmi dışında da bir turizm potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Direktörü Tuba Akbaytürk, semtin araştırma kurumlarının yoğunlukta olduğu bir bölge olduğunu, yurt içinden ve dışından akademisyen, öğrenci ve araştırmacılarının burada konaklayıp yeni projelere imza attığın söyledi. “Tüm bu süreç bir araştırma turizmini ortaya çıkarıyor” diyen Akbaytürk, "Bu proje, bölgedeki kütüphane ve araştırma merkezi yoğunluğunun uluslararası boyutta bir araştırma turizmine sebep olacak. Akdeniz Üniversitesi'nde arkeoloji okuyanlar birtakım kaynaklar sadece burada olduğu için Alman Arkeoloji Enstitüsü'ne geliyor. Bu dokuz merkezin bursiyerleri var. Bir kısmı yabancı. Hepsi burada yaşıyor. Bu da zaten burada araştırma turizmi faaliyetinin olduğunu gösteriyor. Biz sadece daha fazla bir görünürlülük sağlamak istiyoruz."





300 YILDIR MİSYONU AYNI


Projede yer alan SALT'ın Araştırma ve Programlar Yöneticisi Lorans Tanatar Baruh ise Beyoğlu'nun kültür ve araştırma konusunda geçmişten bugüne öncü rolünü şöyle anlattı, “18. yüzyılda bu mekanlar gazete ve dergilerle birlikte bir haber alma noktasıydı. 19. yüzyılda sosyalleşme kapsamında kütüphaneler oluştu. Bugün ise daha farklı. Dijitale geçişle yalnızca diğer kütüphaneler üyelere açıkken şimdi herkese açık."


#Beyoğlu
#SALT
#BiblioPera
7 yıl önce