|

Biber turşusu bağışıklığı güçlendirir

Bağışıklığı güçlendiren yiyeceklerin başında biber gelir. C vitamini açısından oldukça güçlü bir besin olan biberden bu hafta severek tüketeceğiniz üç farklı turşu tarifimiz var.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 19/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:55 - 19/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Okullar açıldı. Kış yaklaşırken, kalabalık ortamlarda bulunan herkes gibi çocuklarımızın da bağışıklık sisteminin güçlü olması önem taşıyor. Bu nedenle, özellikle covid-19 salgını başladığından beri çoğumuz bolca antioksidan, tablet formunda vitaminler kullanıyoruz. Fakat, gereğinden fazla kullanılan antioksidanlar, ters etkiler yapabiliyor ve asla yiyecekten aldıklarımızın yerini de tutmuyorlar. Kış öncesi hazırlıklarımıza turşularla devam edelim, bu hafta birbirinden farklı birkaç biber turşusu deneyimleyelim istiyorum. Turşular, bağışıklık sistemimizi güçlendirmede, bal, zencefil, zerdeçal, taze sebze meyveler, soğan, sarımsak ve kefir, şalgam gibi mayalanmış gıdalar kadar önem taşıyorlar. Bu yüzden, öğünlerimizde düzenli bir şekilde bu gıdalara yer vermek, bizim için oldukça önemli.

BİBER GÜÇLÜ BİR DOĞAL KORUYUCU

  • Bildiğimiz gibi biber, Güney Amerika kökenli bir bitki olmasına rağmen, Anadolu’da hızlıca tutunmuş ve çok sevilmiştir. Öyle ki , biberin bu coğrafyaya sonradan geldiğine, bir çoğumuzu ikna etmek hala oldukça zor. Rengi koyulaştıkça içindeki C vitamini oranı artan biber, bu özelliğiyle bize salgın hastalıklara karşı korunmada yardımcı olur. Turşuya ilave edeceğimiz sarımsaklar ve sirke, biberin içindeki besin ögeleriyle birlikte daha da güçlü bir doğal koruyucu elde etmemizi sağlayacaktır. Dilerseniz şimdi, biberle yapılmış, birbirinden farklı turşu tariflerine bir göz atalım. Sağlıklı, mutlu hafta sonları dilerim.

Hızlı Biber Turşusu

MALZEMELER

-250 gram biberi

-1 kırmızı dolmalık biber

-1 su bardağı elma sirkesi

-1 su bardağı su

-2 yemek kaşığı bal

-4 diş sarımsak

-1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
  • Jalapeno biberlerini bir eldiven taktıktan sonra dilimleyelim. Dolmalık biberi doğrayalım. Sarımsakları soyup ezelim. Bir tencerede sirke, su, bal ve tuzu karıştırıp ocağa koyalım. Kaynama noktasına geldiğinde ocağı kapatalım. Biberleri bir kavanoza, aralarına sarımsak ve kırmızı dolmalık biber ekleyerek dolduralım. Üzerine hazırladığımız suyu koyalım ve suyun üzerine biber çıkmamasına özen göstererek kavanozu kapatalım. Kavanozların soğumasını bekleyelim. Birkaç gün içinde hazır olan bu turşu, tuzu az olduğu için buzdolabında saklanmalıdır. Afiyet olsun.

Yağlı Biber Turşusu

MALZEMELER

-500 g sivri biber -1,5 çay bardağı zeytinyağı

-1,5 çay bardağı sirke -1,5 çay bardağı su

-Bir baş sarımsak -Bir avuç ayıklanmış maydanoz

-Yarım bağ dereotu -Bir tatlı kaşığı tane hardal

-Bir tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI
  • Biberlerimizi çok uzunlarsa iki veya üçe bölelim, değillerse uçlarına hafifçe çentik atalım. Sarımsaklarımızı soyup doğrayalım. Bir tencerede sirke, su, tane hardal ve tuzu karıştıralım. Karışımı ocağa koyup kaynatalım. Kaynayan suya biberleri ilave edip, hafifçe renk değiştirmelerini bekleyelim. En son zeytinyağını ve maydanozu ilave edelim. Hazırladığımız turşumuzu kavanozlara doldurup üzerini dereotu ile örtelim. Kapağı kapatıp soğutalım. Bir gece sonunda servise hazırdır, afiyet olsun.

Biber Turşusu

MALZEMELER

-Yarım kg sivri biber -100 gram cin biber

-2 domates -Bir baş sarımsak

-1 çay bardağı sirke -3 su bardağı su

-Yarım demet dereotu -Yarım demet maydanoz

-Bir tatlı kaşığı kereviz tohumu

-Bir yemek kaşığı iri tuz

YAPILIŞI
  • Sivri biberlerimizin ve cin biberlerimizin uçlarında hafif çentikler açalım. Domatesi bir şiş yardımıyla delelim. Sarımsakları soyalım. Kavanozun dibine bir tutam maydanoz yerleştirip üzerine kereviz tohumlarını atalım. Kavanozumuza biberlerimizi, domates ve sarımsakla karışık bir biçimde yerleştirelim. En üste kalan maydanoz ve dereotunu yerleştirelim. Ayrı bir yerde sirke, tuz ve suyu karıştıralım. Turşu kavanozunu bu karışım ile dolduralım. Sebzelerin suyun üzerine çıkmadığından emin olduktan sonra kavanozumuzu kapatıp serin ve karanlık bir yere kaldıralım. 2-3 hafta içinde hazır olacaktır. Afiyet olsun.
#Koronavirüs
#Turşu
#Bağışıklık
3 yıl önce