|

Bir İstanbul beyefendisini kaybettik

Kalp krizi sonucu kaybettiğimiz şair ve müzisyen Memduh Cumhur dün son yolculuğuna uğurlandı. Yazar ve müzisyen dostları emektar sanatçıyı anlattı: "Çok değerli bir kültür adamıydı. Tarihe, edebiyata aşık, musıkişinas bir İstanbul beyefendisini kaybettik."

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:12 - 15/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Memduh Cumhur
Memduh Cumhur

Şair, eczacı ve TRT İstanbul Radyosu eski solistlerinden Memduh Cumhur önceki gün hayatını kaybetti. 71 yaşındaki sanatçı geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Cumhur’un cenazesi dün Üsküdar Şakirin Camii’nde kılınan öğle namazına müteakiben Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

KÜLTÜR SOHBETLERİNDEN ZEVK ALIRDI

Cumhur’u uzun yıllardır tanıyan araştırmacı yazar Dursun Gürlek, “Tam bir İstanbul beyefendisiydi” dediği sanatçıyı şu sözlerle anlattı: “Kadim Üsküdarlıydı. Onun eczanesi, şairlerin hocaların sanatkarların, musikişinasların geldiği sohbet ettiği şehir sohbetleri yaptıkları bir mekan idi. Kendisi de musıkişinastı. TRT’de yıllarca mesleğini icra etti. Tarihimize aşıktı. Osmanlı tarihini çok severdi, kültür sohbetleri yapmaktan zevk alırdı. Semamızdan bir yıldız daha kaydı.” Müzisyen Hakan Talu ise “Ben radyoya girdiğimde o ayrılmıştı. Fakat tasavvuf müziği korosuna ara ara geliyordu. Üsküdar’da da rastlaşır, müzik, edebiyat hakkında sohbetler yapardık. Hizmeti çoktu, iyi bir şairdi ve iyi bir müzik kulağı vardı. Edebiyatı çok iyi bilirdi. İnsanların sevdiği hoş bir insanı kaybettik” diye konuştu.

BİRÇOK ŞİİRİ BESTELENDİ

Cumhur ile son 5 yıldır musiki sohbetleri yapan müzisyen Serkan Kamacı ise şunları kaydetti: “Memduh Hoca ile her Çarşamba musıki sohbetleri yapıyorduk. Çok zarif ve latif bir insandı. Tam bir İstanbul beyefendisi idi. Son derece hayat dolu ve kibar bir insandı. Çok kıymetli insanlarla müzik yapma imkanı buldu. Birçok şiiri bestelenmiştir. Çok değerli bir kültür adamını da kaybetmiş bulunuyoruz.”

ZAMANIN ŞAİR EŞREF'İ İDİ

Yalçın Çetinkaya ise 1 hafta önce görüştüğü Cumhur’un Türk şiirindeki hicv sanatına canlılık kazandırmış bir “heccav” olduğunu söyledi. Çetinkaya şöyle konuştu: Bir “İstanbul beyefendisi” sıfatıyla Memduh Cumhur, kültür hayatımızda önemli bir yere sahipti, 19. yüzyılda doğmuş, 20. yüzyılın başlarında ölmüş olan şâir Eşref’ten sonra “zamanın Eşref’i” diyenler vardı. Önemli bir mûsikîşinas idi. Besteleyeceği şiirlerin seçiminde son derece titiz bir şahsiyet olan merhum Cinuçen Tanrıkorur tarafından şiirleri bestelenmiş bir şâir idi. Hâsılı, Memduh Cumhur’un vefatı, kültür dünyamız için bir kayıptır.”

  • Araştırma
    yazılarıyla
    büyük katkı sağladı
  • 25 Ocak 1947’de Bursa’nın İnegöl ilçesinde Bosna Hersek göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Memduh Cumhur, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde okurken, 1966’da İstanbul Radyosu’na ses sanatkarı olarak girmişti. Burada 10 yıl görev yapan Cumhur, 1976’da TRT’den istifa ederek, serbest eczacı olarak çalıştı. Müziğe uzun yıllar emek veren Cumhur’un araştırma yazıları; Hareket, Musıki ve Nota dergilerinde, şiirleri ise Kubbealtı Akademi Mecmuası,Türk Edebiyatı ve Yüzakı dergilerinde yayımlanmış Cumhur’un aruz vezniyle yazdığı şiirlerinin yer aldığı “Tuna’yla Hasbıhal” isimli eser, İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları’nca 2012’de neşredilmişti.
#Memduh Cumhur
6 yıl önce