|

Bir kişi 8 kişiye hayat verebiliyor

Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Eğitim ve Bologna Komisyonu aylık konferanslar serisi kapsamında organ bağışının önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Organ Bağışı Hayat Kurtarır” başlıklı konferans düzenledi. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Dr. Zeliha Özdemir Köken, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin 8 kişiye hayat verdiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
11:46 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:03 - 24/11/2018 Cumartesi
IHA
“Organ Bağışı Hayat Kurtarır”
“Organ Bağışı Hayat Kurtarır”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatma Eker, hemşireliğin temel amacının bireylere, ailelere ve toplumlara bakım vermek olduğunu belirterek, hemşirelik uygulaması ile tüm bireylerin yaşam kalitelerinin artırılması olduğunu ifade etti.

Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde, insan sağlığını etkileyebilecek her türlü gelişme ve değişime duyarlı, sağlıklı ya da hasta bireylerin her ortamda hemşirelik bakım gereksinimlerini karşılayabilen, araştırmalarında yer alabilen profesyonel hemşireler yetiştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Doç. Dr. Eker, yaklaşık 3 yıldan beri düzenledikleri aylık konferanslarla da alanında uzman kişileri öğrencilerle buluşturduklarını ifade etti.

Dünyada ilk başarılı kornea nakli 1905 yılında yapıldı

Türkiye’de Organ Nakli ve Organ Bağışı adlı sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Dr. Zeliha Özdemir Köken Organ naklinde tarihsel sürecin milattan sonra 3. yüz yılda başladığını dile getirerek, Transplantasyon ile ilgili 1900’lü yıllara kadar özellikle ekstremite, deri ve kornea olmak üzere pek çok deneme yapıldığını ancak başarılı bir sonuç alınamadığını belirtti.

Türkiye’de ilk kalp nakli 1968 yılında yapıldı

Dünyada ilk başarılı kornea naklinin 1905 yılında Dr. Eduard Zirm tarafından, ilk başarılı böbrek naklinin (tek yumurta ikizlerinde) Joseph Murray tarafından 1954 yılında, ilk kadavradan (beyin ölümü gerçekleşen kişi) karaciğer nakli ise; 1963 yılında Thomas Starzl tarafından yapıldığını açıklayan misafir konuşmacı, Türkiye’de ilk kalp naklinin 22 Kasım 1968 tarihinde Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini ifade etti.



  • Dr. Zeliha Özdemir Köken, nüfus miktarına göre bakıldığında organ bağışında ülkemizin Avrupa ülkelerine göre çok geride kaldığının altını çizdi. Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Köken, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin 8 kişiye hayat verdiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Program, yaptıkları başarılı çalışmalar ve sunumları için misafir konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

#Organ nakli
#Kalp nakli
#Organ bağışı
5 yıl önce