|

Bir uyanışın temsilcisiydi

Dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına Kökler adlı sergi ve panel düzenlendi. Sezgin’in erken kaynakları ortaya çıkardığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “İslâm bilimini Şarkiyatçıların elinden alıp Müslümanlara sundu. Bir uyanışın temsilcisiydi” dedi.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 14/01/2019 Monday
Güncelleme: 00:19 - 14/01/2019 Monday
Yeni Şafak
Panelde Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Prof. Dr. Tuncay Zorlu Prof. Fuat Sezgin’i anlattı.
Panelde Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Prof. Dr. Tuncay Zorlu Prof. Fuat Sezgin’i anlattı.

İslâm Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edilen 2019’un ilk etkinliği gerçekleşti. Küçükçekmece Belediyesi tarafından Cennet Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kökler adlı sergi ve panelle Sezgin’in bilim alanındaki katkıları, gençlere örnek olan çalışma hayatı konuşuldu.

Sezgin’in erken İslâm kaynaklarını keşfetmemizi sağladığına değinen Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “
Batı’ya karşı kompleksi ortadan kaldırdı. İslâm bilimini Şarkiyatçıların elinden alıp Müslümanlara sundu. Bir uyanışın temsilcisiydi. İslam alimlerinin kainatı keşfetme noktasında hemem hemen her alanda çalışma yaptığını ortaya koydu
” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE İYİ BİR ÖRNEK

  • Prof. Dr. Tuncay Zorlu ise “Fuat hocayı geç keşfettik. Onun yaptıklarını anlayacak seviyeye yeni geldik. 27 dil bilmesi, günde 14 saat çalışmasıyla gençlere ve yeni bilim insanlarına örnek teşkil ediyor” dedi.

15 ŞUBAT’A KADAR AÇIK

Kökler sergisinde Fuat Sezgin’in eski kaynaklardan bulup yaptırdığı bilimsel araç gereçlerin, Küçükçekmece Çocuk Üniversitesi öğrencileri tarafından 3 boyutlu yazıcıyla hazırladığı örnekler ve astronomi, mekanik, coğrafya araştırmalarından örnekler bulunuyor. Sergi, 15 Şubat’a kadar Cennet Kültür Merkezi’nde görülebilir.

#Fuat Sezgin
#Mustafa Kaçar
5 years ago