|

Biraz müzik biraz nostalji

Pink Martini, son albümleri 'Get Happy'nin dünya turnesi kapsamında bir dizi konser için Türkiye'ye geliyor. Grubun solisti China Forbes, farklı dillerde söylediği şarkıların ortak bir paydada buluştuğunu ve hem nostaljik hem de mutlu şarkıları sevdiğini dile getirdi.

Harun Karaburç
00:00 - 11/05/2014 Pazar
Güncelleme: 18:18 - 10/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Biraz müzik biraz nostalji
Biraz müzik biraz nostalji

Çok geniş müzik repertuarlarıyla dünya müziğinin en başarılı örneklerini sahneye ve albüm kayıtlarına taşıyan Pink Martini, son albümleri 'Get Happy'nin dünya turnesi kapsamında Türkiye'ye geliyor. Pink Martini ilk olarak 22 Mayıs'ta 17. Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında Congresium Ankara'da sahne alacak. Ankara'dan sonra İstanbul'a geçecek olan grup İstanbullu hayranlarıyla İş Sanat sahnesinde bir araya gelecek. 23 Mayıs Cuma akşamı saat 20:00'da gerçekleşecek konserle İş Sanat, 2013-2014 sezonunu kapatmış olacak. Grup, son olarak 25 Mayıs'ta İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Latin, lounge, caz gibi çok farklı tarzları harmanlayan grup tozlu raflardan en dinlenilesi şarkıları seçip yeniden yorumlamasıyla biliniyor. Pink Martini'nin başarılı solisti China Forbes şarkılarının hepsinde bir nostaljik hava olduğunu söylüyor ve 'Hepsi de hayatı kutlayan şarkılar' diyor.

16 DİLDE ŞARKILAR
Pink Martini, farklı tarzlarda (caz, latin müziği, lounge gibi) çok geniş bir müzik repertuvarına sahip. Bu çeşitliliği siz nasıl buluyorsunuz?

Pink Martini repertuvarıyla belki farklı dillerde çok farklı şarkılar bir araya gelmiş oluyor ama aslında hepsinin ortak bir tarafı da var, çünkü hepsinin nostaljik bir havası var ve hepsi de hayatı kutlayan şarkılar. Sahnede de 16 ayrı dilde şarkı söylemiş oluyorum ama hepsi farklı ülkelerden eski dönemlerin hikayelerini taşıyor ve bana kalırsa Pink Martini şarkıları hem nostaljik hem de mutlu şarkılar.

Farklı dillerde şarkılar söylüyorsunuz ve insanların hoşuna gidiyor. Başka bir dilde söylerken siz neler hissediyorsunuz?

Özellikle hiç bilmediğim bir dilde şarkı söylemeye hazırlanırken mutlaka o dili bilen bir hoca ile profesyonel yardım alıyorum. Ayrıca şarkının hikayesini de mutlaka öğreniyorum. Başka dillerde şarkı söylerken anlamını, neler anlattığını bilerek söylemek çok önemli çünkü şarkının duygusunu hissederek söylemek gibisi yok.

ORKESTRA DEĞİL AİLEYİZ
Hiç hayatınızda Pink Martini olmasaydı diye düşündüğünüz oldu mu?

Sanırım artık böyle bir düşünceyi aklıma getiremeyecek kadar uzun zaman oldu. 20 yıldır sahnede Pink Martini şarkıları söylüyorum ve sadece koca bir orkestra değil, kocaman bir aile gibiyiz. Rahatsızlık geçirdiğim bir dönem olmuştu ve uzak kalmıştım, o dönemde de hem sahneyi hem de Pink Martini turnelerini nasıl özlediğimi anlatamam.

Get Happy albümünde bir de Türkçe şarkı seslendirdiniz. Bu şarkıyı seçmenizin sebebi ne idi?

Şarkıyı çok uzun yıllardır sahnede zaten söylüyorduk ve artık stüdyo kaydının da zamanı gelmişti. Portland'da dil profesörü bir arkadaşımızdan yardım alarak daha çok Türkçe şarkı öğrenmek için hem benim hem de Thomas'ın fazlasıyla heveslendiğini de söyleyebilirim.

Caz müziğiyle keyfim artıyor
Sahnede söylemeyi en çok sevdiğiniz şarkı hangisi?

Açıkçası bu sorunun cevabı benim için hiç zor değil çünkü yıllardır sahnede söylediğim ve kariyerimizin en başından beri konserlerde en coşkulu reaksiyon aldığımız şarkılardan biri Amado Mio… Pink Martini olarak oldukça romantik olduğumuz da söylenebilir ama Amado Mio belki de romantik şarkılarımız arasında en eski dostumuz.

Şarkı söylemenin yanında kendi şarkılarınızı da yazıyorsunuz. Söz yazarlığı sizi nasıl besliyor?

Şimdi yepyeni bir albüm hazırlıyorum ve gördüğüm, yaşadığım her ne varsa bende yeni bir şarkı için müthiş bir ilham uyandırabiliyor… İlk solo albümümde folk şarkılar kaydetmiştik, yeni albümde çok daha fazla caza yakın şarkılar ortaya çıkıyor çünkü ilk şarkı söylediğim zamanlardan beri caza yakın şarkılar bende ayrıca büyük bir keyif yaratıyor ve yeni ilhamım da caz.

ANNELİK POZİTİF BAKTIRIR
Özel hayatınızda da sahnedeki kadar neşeli ve pozitif misiniz?

Beş yaşında bir oğlum var ve bir anne olarak sorumluluklarım bazen beni yorsa da onun bana gülümsediği her an neşem artıyor ve birden hiçbir sıkıntım kalmıyor. Hayatıma annelik duygusu girdiğinden beri ayrıca çok daha pozitif olduğumu da söyleyebilirim ama şu aralar yeniden evimi dekore ettiriyorum ve ev işleri sırasında pek sakin olduğumu söyleyemem. Ama itiraf edebilirim ki öncesinde her ne olursa olsun Pink Martini olarak sahnede hem bizim hem de izleyicinin keyfi artıyor bunu geldiğimizde göreceksiniz.


10 yıl önce