|

Brahms ile meydan okuyorum

Klasik müziğin yaşayan efsanesi Rudolf Buchbinder İstanbul’a geliyor. 13-14 Şubat’ta BİFO ile Brahms Konçertoları’nı seslendirecek 72 yaşındaki müzisyen, “Brahms’ın iki piyano konçertosunu seslendirmek yorumcu için bir zorluk, bir meydan okuma” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 12:14 - 11/02/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Sascha Goetzel şefliğindeki konser iki akşam üst üste Lütfi Kırdar Auditorium’da gerçekleşcek.
Sascha Goetzel şefliğindeki konser iki akşam üst üste Lütfi Kırdar Auditorium’da gerçekleşcek.

Klasik müziğin yaşayan efsanelerinden piyanist Rudolf Buchbinder yeniden İstanbul’da. Avusturyalı sanatçı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşliğinde 13 ve 14 Şubat akşamı müzikseverleri Brahms Konçertoları eşliğinde keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Beethoven’ın tüm piyano sonatlarını seslendirdiği konserler dizisiyle unutulmayacak bir iz bırakan sanatçı, bu kez Brahms’ın eserlerini ardarda iki konserde dinleyicilere sunacak.

Buchbinder, konser öncesi sorularımızı yanıtladı…

* Konserde Brahms konçertolarını dinleyeceğiz. Müzikal ve hissiyat bağlamında Brahms’ın sizdeki yeri nedir?

Parçasını seslendirdiğim her besteci ile bir ilişki geliştiririm. Ama Brahms çalarken sıklıkla onun, Robert Schumann’ın eşi Clara Wieck’e olan büyük ve gizli aşkını düşünürüm. Müziğinin lirik geçişlerinde onun yankılarını duyarım. Brahms’ın iki piyano konçertosunu seslendirmek yorumcu için, yani benim için bir zorluk, bir meydan okuma elbette. Böyle durumlarda orkestra ile büyük bir rekabet içindesinizdir ve tabii ki kazanan olmak istersiniz.

* Mozart, Beethoven başta olmak üzere geniş repertuvara sahip bir piyanistsiniz. Bir virtüöz olarak kendi yorumunuzu nasıl buldunuz? Bu konuda genç müzisyenlere ne önerirsiniz?

Birincisi pratik yapmak! İkincisi de şu; sadece notaları çalmak yeterli değil. Besteci ile empati yapmalısınız, bir insan ve sanatçı olarak onu anlamalısınız. Bir besteci üzerinde çalışırken onun hakkında yazılmış kitapları okumalarını tavsiye ederim.

* Sizce bir müzisyen geleceğe kalmak için ne yapmalı?

Müzik ve sanat yüzlerce yıldır gelişiyor ve bu evrim asla bitmeyecek. Bence sanatçı olarak hem her şeye açık olmak hem de kendi görüşlerinize sahip olmak zorundasınız. Geri kalan her şeye sonraki nesiller karar verir.

RESİMLE İDMAN YAPIYORUM

* Aynı zamanda resimle uğraşıyorsunuz… Resim ve müzik birbirini nasıl besliyor?

Resim benim en büyük hobimdir. Sakinleşmeme ve odaklanmama yardımcı oluyor. Bu da müzik için güzel bir idman.

*Daha önce de Türkiye’de birçok konsere imza attınız. Burada çok sıkı izleyicileriniz var. Türk seyirciyle etkileşiminiz nasıl?

Benim için seyirciler arasında fark yoktur. İnsanlar müziği sevdikleri için konserlere giderler. Bu, İstanbul’da da dünyanın geri kalanından farklı değil. İstanbullu seyircilerle bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum ve dilerim konserimden keyif alırlar.

#Rudolf Buchbinder
#İstanbul
5 yıl önce