|

Bu çorbalar dil yakmıyor

Günler daha sıcak bir hal aldıkça, sıcak yemekler de ağır gelmeye başlıyor. Böyle günlerde en güzel yiyeceklerden biri de soğuk çorbalar olmalı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Pazar
Güncelleme: 05:51 - 8/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Özellikle içinde sirke ve sarımsakla cacığın bu yüzyıldaki formu hem serinletiyor hem de güneşten koruyor
Özellikle içinde sirke ve sarımsakla cacığın bu yüzyıldaki formu hem serinletiyor hem de güneşten koruyor

Aslında kültürümüzde ayran gibi, cacık gibi hoş ve serin yaz içecekleri bolca bulunuyor. Özellikle içinde sirke ve sarımsakla cacığın bu yüzyıldaki formu hem serinletiyor hem de güneşten koruyor. Fakat doyuruculuk da gerekli. Karpuz, üzüm, peynir, soda, salata dışına çıkıp farklı bir şeyler denemek için bir adım atalım dedim ve bugün farklı kültürlerin soğuk çorbalarından bahsetmek istedim.

FERAHLATAN ÇORBA

Türk Mutfağı’nda “Ayran Aşı”dediğimiz bir soğuk çorba var. İçinde yoğurt, haşlanmış buğday ve nane ile oldukça doyurucu ve serin. Bugünlerde ayran aşının pazılı versiyonlarını da çok görüyoruz. Ben bol dereotlu bir ayran çorbası yazmak istiyorum çünkü dereotu metabolizmayı olumlu etkiler ve serinlikle beraber tiroit hormonlarının daha iyi çalışmasını sağlar. Böylece daha zinde hissederiz, güneşin yavaşlatan bunaltıcı etkisi azalır. Fakat siz ince ince kıyarak sevdiğiniz bütün otları karıştırabilirsiniz. Ayrıca İspanyol ve Avrupa mutfaklarına da bakalım ve iki güzel tariften daha bahsedelim.

Dereotlu Ayran Çorbası
Malzemeler:

Yarım demet dereotu

1 su bardağı yarma

2 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

6 bardak su

Sıvıyağ

Toz nane

Yapılışı

Yarmayı bir gece önceden ıslatalım ve haşlayıp süzelim. Dereotunu doğrayalım. Sarımsakları ezelim. Yoğurdu yarma, dereotu ve sarımsakla karıştıralım.

Üzerine soğuk suyu ekleyelim. Tuzunu ilave edelim. Kaselere aldıktan sonra zeytinyağı ile karıştırılmış nane ekleyelim.

Afiyet olsun.


Salmojero
MALZEMELER:

* 2 dilim ekmek

* 8 büyük domates

* 2 adet yeşil biber

* 3 diş sarımsak

* 1 su bardağı su

* 1 fincan zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı elma sirkesi

* 1 haşlanmış yumurta

* 1 kırmızı soğan

* 1 çay kaşığı tuz

* Baharat

Yapılışı

Ekmek dilimlerini çok az su ile ıslatalım. Domateslerin kabuklarını soyup irice doğrayalım. Önce ekmeği robottan geçirelim. Sonra sarımsak, bir tane yeşil biber, domatesi ekleyip tekrar robottan geçirelim. Haşlanmış yumurta ve kırmızı soğanı, diğer yeşil biberi doğrayalım.

Çorbamıza ilave edelim. Zeytinyağı, sirke ve tuz ekleyip buzdolabında bir kaç saat bekletelim. İstediğimiz baharatı ve dilediğimiz miktarda suyu ekleyip servise alalım. Afiyet olsun.


Yoğurtlu Limonlu Salatalık Çorbası
MALZEMELER:

* 2 kase yoğurt

* 6 salatalık

* 1 avuç taze kişniş

* 1 fincan zeytinyağı

* 3 limon

* 1 yemek kaşığı ekşi krema

* Aromatik yeşil otlar (biberiye, maydanoz vb)

* 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Salatalıkların 4 tanesini robottan geçirelim. Limon kabuklarını rendeleyip suyunu sıkalım. Yoğurt, krema, limon suyu, salatalık püresini karıştıralım. Kişnişi ve kalan salatalığı doğrayalım. Bütün malzemeleri karıştırıp dilediğimiz yeşil aromatik otları, tuzu ve zeytinyağını ekleyelim. Soğutalım ve servise alalım.

Afiyet olsun.

#Çorba
#Salmojero
#Yoğurtlu Limonlu Salatalık Çorbası
#Dereotlu Ayran Çorbası
6 yıl önce