|

Bu Koreli de KİM?

İki ülke Kore-Türkiye arasında kardeşliğin pekişmesine katkı sağlayan Sang Jin KİM, Gaya Kore Restaurantın sahibi. KİM Bey'e göre “yemek eşittir ilaç”. Gaya Kore mutfağında her hastaya hitap edebilen menüler müşterilere sunuluyor.

Sümeyye Öztürk
00:00 - 2/01/2011 Pazar
Güncelleme: 23:50 - 1/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu Koreli de KİM?
Bu Koreli de KİM?
Özellikle her öğünde sofralarda yerini tutan kansere deva, Kimchi(kimçi). Kim, “Asya kıtasının en doğusunda olan Güney Kore ile en batısında olan Türkiye arasında gelişecek işbirliğinin tüm kıtaya güç katacağını ve bu dayanışma ve dostluğun tüm dünyaya örnek olacağını” söylüyor.

Kore havayollarının Türkiye Başkanı ve Türk-Kore Kardeşlik Derneği Başkanı, VIP diplomat dergisi Türkiye- G.Kore ekonomik akademik ilişkiler danışmanı Sang Jin KİM, dört yıl önce açtığı Gaya Kore Restaurant ile iki dost ülkeyi aynı sofrada buluşturuyor. Gaya Restaurant daha çok Koreli diplomatlar için ideal bir yer. Ancak önce biraz eskiye Kim Bey'in Türkiye serüveninin başlangıcına gitmek gerekiyor. Bay Kim, eşi ile Türkiye'ye ilk geldikleri zaman İzmir'de yaşamaya başlamış. Kim Bey, o zamanın önemli işadamlarından Kıbrıslı bir iş adamıyla beyaz eşya fabrikasına ortak olmuş. 1992'de ortaklıklarına son vermişler. Fakat Kim Bey ve eşi Yasemin Li Türkiye'den ayrılmak istemediği için İstanbul'da Koreli turistler için bir restaurant açmışlar. Tabi bu kararları da onlar için zor olmuş, çünkü Kim ailesi Kore'deki krizden dolayı Türkiye'ye turist gelmeyeceğini düşünüyormuş. Ancak zamanla bu kriz de çözülünce işleri yoluna girmiş.

Gaya Kore Restaurant'ı ziyarete gittiğimizde Bay Kim'in ekonomi danışmanı, ileri görüşlü ve çalışkan biri olduğuna şahit olduk. Türkiye onun için çok önemli ve ilk evi İzmir'i de unutamadığını dile getiriyor. Eşi Yesemin Li'yi mutfakta öğle menüsünü hazılarken yakalıyoruz. Kore diyeti ve Healt dergisinin Kore yemeklerini “dünyanın en sağlıklı yemekleri “listesinde yer vermesinden dolayı merakımızı gidermek için Kore mutfağını keşfe koyuluyoruz. Gaya Kore Restaurant, üç yıl önce tamamen orijinal Kore sebzelerini Silivri'de dokuz dönümlük bir arazide yetiştirmeye başlamış. Çünkü onlar için Türkiye'de Kore sebzeleri bulmak zor oluyor. Yemeklerde kullanılan sebzeler tamamen Kore'deki orjinel Kore sebzeleri ve böylece tamamen orijinal Kore yemekleri müşterilere sunuluyor.

SOFRAYA AŞ, HASTAYA ŞİFA

Her hastalığa deva Kore mutfağı; kanser, tansiyon, kalp hastalığı olan herkese uygun menülere sahip. Kore mutfağında tuz çok önemli ve az miktarda kullanılıyor. Sağlıklı bir yemek için tuzun rolünü Kim Bey'den öğreniyoruz. Denizden çıkarılan tuz üç sene bekletiliyor ve tuzun içinde bulunan zararlı sular arıtılıyor, sonra mutfaklarda yerini alıyor. Üstelik bu zararlı sulardan peynir yapılıyor. Zararlı bir peynir olduğunu düşünülebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz. Tuzdan çıkan bu su pastorize edilerek yararlı minarellerin oluşumuna zemin hazırlıyor. Zaten Kore Mutfağında sağlığa zarar verici madde görmek imkânsız. Bilim adamları dünyada en yararlı tuzun Kore tuzu olduğunu söylüyor. Kore mutfağının olmazsa olmazları; yabani otlar, az tuz, az şeker ve az yağ. Türkiye'de fazla tüketilen şeker Kore mutfağında farklı yollarla karşılanıyor. Nasıl mı dersiniz? Birçok sebzeleri ve otları birleştirerek bir cam şişede bir yıl bekletiyorlar. Daha sonra bu kombinasyon pastorilize oluyor ve güzel, şeker tadında lezzetler çıkıyor. Buna birçok kişi şaşırıyor. Ayrıca Kim'e göre yemek eşittir ilaç, O her zaman hasta bir insanın hastaneye yolu düşmeden önce yemek ile tedavi görebileceğinden bahsediyor. Doğduğunda her insanın yüzde yüz dengesinin olduğunu ve zamanla bu dengesinin yemek, hava gibi etkilerle değiştiğini söylüyor. Üstelik Kim ailesinin Türkiye'de yaşadıkları süreç içinde hiç hastaneye yollarının düşmediğini öğreniyoruz. Kanser hastalarına şifa Kore mutfağının en meşhur yemeği Kimchi(kimçi), Korelilerin her öğünde olmazsa olmazı. Kimchinin yüzlerce çeşidi bulunuyor, fakat en yaygın olanı lahana ile yapılan. Soframıza Kimchi ve Koreye özgü kızdırılmış taş kâselerde acı ve ekşi kırmızıbiber soslu Bibimbap (karışık pilav)geliyor. İsteğe göre sıcak veya soğuk bir tasta pilavın üstüne çiğ ya da pişmiş çeşitli sebzeler ile hazırlanan Bibimbap Kore'de sevilen bir yemek. İçindeki çeşitli malzemeler sayesinde sağlıklı ve besleyici olduğunu öğreniyoruz.

KARDEŞ ÜLKEDEN ALTIN NESİL GELİYOR

Kore'de çok yaygın olarak kullanılan Kim'in ne anlama geldiğini soruyoruz. Kim bir soyisim ve geçmişi 4–5 bin yıl öncesi bir tarihe dayanıyor. Kelime anlamı ise, “ALTIN” demek. Aklımıza hemen kardeş ülke Kore'den altın gibi insanların ülkemize gelerek nasıl hizmet verdikleri geliyor. KİM Bey “Asya kıtasının en doğusunda olan Güney Kore ile en batısında olan Türkiye arasında gelişecek işbirliğinin tüm kıtaya güç katacağını ve bu dayanışma ve dostluğun tüm dünyaya örnek olacağını” düşünüyor. Sang Jin KİM, bu iki ülkenin Kore'de de kardeş olarak bilindiğini ve Türkiye'nin Güney Kore savaşına katılması, ardından 2002 Dünya Kupası ile iki ülke arasındaki kardeşliğin pekiştiğini söylüyor. Kim Bey'in Kore'de eğitimini sürdüren kızı, Şenol Güneş'in 2007–2009 yılları arasında Kore FC Seoul takımında yaptığı teknik direktörlük boyunca tercüman olmuş. Üç çocuğu olan Kim, Kore'de eğitim gören kızları için de Kore-Türkiye dostluğunda önemli adımlar atacağını düşünüyor. Türk -Kore kardeşlik Derneği Başkanı olan KİM, yeni yılda projelerinin de olduğunu söylüyor. Korelileri ve Kore sevenlerini Sultanahmet'te bir çatı altında birleştiriyor. Sonbaharda da en güzel Kore şarkılarını belirleyerek bir şarkı yarışması düzenlemeyi düşünüyor. Böylece yarışmaya katılanlar arasından en iyisi seçilecek.



13 yıl önce