|

Bu toprakları ilk savunan komutan

‘Çanakkale Destanı’nın İlk Halkası – Troyalı Hektor’ sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarih ve sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörü Ali Rıza İşipek, Hektor’un Anadolu’yu savunan ilk komutan olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 20:51 - 24/11/2014 Pazartesi
Diğer
Rahmi M. Koç Müzesi Sergi Salonu, Çanakkale Destanı’nın ilk halkası Troya Savaşı ve Anadolu’nun savunmasının sembollerinden Troya Savaşı’nın komutanı Hektor’un canlandırıldığı ‘Çanakkale Destanının İlk Halkası –Troyalı Hektor’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Homeros tarafından milattan önce 7. ve 8. yüzyılda yazılmış olan İlyada Destanı’nda, Yunanistan taraflarından gelen Akhalılarla, Çanakkale’deki Troyalılar arasında gerçekleşen savaşın on yıl sürdüğü anlatılıyor. Anadolu topraklarını savunan komutan Hektor, bu savaşın en önemli kahramanı. Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına özel olarak hazırlanan sergi bize Hektor’un hikayesini Faris Öncel’in çinileriyle, Cumhur Koraltürk tarafından yapılmış olan yağlı boya tablolarla ve çeşitli maketlerle anlatıyor. Serginin küratörlüğünü ise Ali Rıza İşipek yapıyor. İşipek, “Dünyanın en büyük destanlarına bin yıllarca önce konu olmuş Troya savaşında Anadolu topraklarını koruyan orduları komuta eden Hektor da işte bu nedenle Çanakkale Destanı’nın ilk halkası, Anadolu savunmasının destansı bir sembol ismidir” diyor.

ARALARINDA 32 ASIR VAR

“Sergide yer alan görsel ve yazılı eserler ile canlandırmalar sayesinde ziyaretçiler kısa bir süre içinde, başlangıcından sonuna kadar Troya Savaşı'nı her yönü ile öğrenmiş olacaklar. Aralarında yaklaşık 32 asır olan iki savaş arasındaki benzerlikleri görecekler.  Bu kadar uzun bir zaman dilimi süresinde Çanakkale ve Anadolu topraklarının stratejik öneminin değişmediğine şahit olacaklar” diyerek serginin önemine vurgu yapan İşipek, Rahmi M. Koç Müzesinde daha önce Piri Reis sergisini de açmış ve büyük ilgi görmüştü. 

Troya Müzesi açılıyor

Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında farklı temalarda elliden fazla sergi açmış olan ve halen Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren İşipek, “Troya’dan binlerce yıl sonra Çanakkale Savaşı’nda da, Anadolu topraklarında yaşayan farklı din ve kökenlere mensup insanlar Çanakkale’yi savunmaya koşmuşlar, çok önemli bir stratejik noktada bulunan bu önemli merkezin geçilmesine müsaade etmemişlerdir” diyerek iki savaş arasında benzerlik kuruyor. İşipek, 2015'te Troya Müzesi açıldığında, eserlerin çıkarıldıkları topraklara iade edilmelerinin önü açılacağına ve paha biçilemez hazinelerin ana vatanlarına dönme olasılığı artacağına vurgu yapıyor.

#Rahmi M. Koç Müzesi
#Çanakkale Destanı
#Troya Savaşı
9 yıl önce