|

Bu yaz çok bunalacağız

Bu haftaki dolu yağışı konusunda öngörüleri tutan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu oldu. Bu yaz İstanbul’un havasının nasıl olacağını konuştuğumuz Mikdat Hoca, “Zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız ve orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz günler de olacak” diyor.

Yeni Şafak ve
11:14 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 17:32 - 1/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Mikdat Kadıoğlu, önümüzdeki 2 ayın çok bunaltıcı sıcaklarla geçeceğini anlattı.
Mikdat Kadıoğlu, önümüzdeki 2 ayın çok bunaltıcı sıcaklarla geçeceğini anlattı.

Bu hafta dolu yağışı uyarısı yapılınca ortaya çok renkli görüntüler çıktı. İstanbul teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun Twitter paylaşımları en az dolu görüntüleri kadar konuşuldu. Kadıoğlu, dolunun Salı günü değil Çarşamba günü daha tehlikeli olacağını takipçilerine söyledi. Kadıoğlu’nun uyarısı daha çok gökgürültülü yağışlarda insanların dışarı çıkıp arabalarıyla uğraşmaması ve trafiğe girmemesi, yağış geçene kadar uygun bir yerde beklemesi yönündeydi. Tahminleri en çok tutan Mikdat Hocayla bir araya gelip bu yaz İstanbul’un havası nasıl olacağını konuştuk. Kadıoğlu bu yaz bizi bunaltıcı sıcakların beklediğini söyledi.

YAĞIŞ DA VAR

Kadıoğlu’nun bu yaz için tahminleri şöyle: “Mevsimlik tahminlerde bu yıl yeni başlayan yaz mevsimi için ülkemizin büyük bir bölümde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde olacağını söylüyor. Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde daha sıcak olacağı tahmin ediliyor. Bununla beraber zaman zaman sıcak hava dalgalarının etkili olacağı, çok bunaldığımız ve orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz günler de olacak. Yağışlar ise Marmara, Ege ve Batı Karadeniz ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde mevsim normallerinin altında olması bekleniyor. Doğu Karadeniz Bölgesinde mevsim normallerinin biraz üzerinde yağış miktarı olması tahmin ediliyor. Şüphesiz hava, havai bir şeydir ama bugünlerdeki fırtınaların neden oluştuğu konusunda bir şüphemiz yok. Özetle bu yaz benzer durumlarda boranlar oluşmaya devam edecektir.”

12 SAATE İNANIN

Hava durumu tahminlerinin tutmadığı vakaları daha sık yaşıyoruz günümüzde. “En uzak kaç günlük hava tahmini yüzde kaç oranında yapılabilir teknik olarak?” diye sorduğumuz Kadıoğlu, şöyle cevap veriyor: “Genel olarak yapmış olduğumuz modern hava öngörüsünün yakın gelecekte (6-12 saat) için güvenilir, 1 veya 2 gün için ise çoğunlukla güvenilir olacağını söyleyebiliriz. Güvenilir hava tahmini 2 günle sınırladık çünkü, bugün bile yapmış olduğumuz hava tahmini 2 günü geçince güvenilirlik derecesi hemen aşağı iniyor. Bu yüzden günümüzde doğru olarak yapılan hava tahminleri 3 günlükten 5 günlüğe kadar yapılır ve ama bu her gün tekrar gözden geçirilir. Dünyanın gezegensel büyüklüğüne göre en fazla 14 günlük güvenilir hava tahmini yapılabilir. Daha uzun vadeli tahminler ise genellikle mevsim normallerine göre kıyaslama şeklinde yapılır.”


Çöp kuşları giderek
artıyor

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Hava tahminlerini web sitelerinden alıp aynen vermeye ‘meteorolojik kanser’ deriz. Sayısal hava tahmin modellerinin sonuçlarını alıp yorumlamaya ise ‹hava öngörüsü› denir. Türkiye için hava öngörüsü veren tek kaynak Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür. Diğer tüm web siteleri ve cep telefonlarındakilerin hepsi hava tahminidir; hava öngörüsü değil” diyor ve model sonuçlarının tek başına, yorumlanmadan kullanılmayacağını belirtiyor. İklim değikliğine bağlı olarak yaz mevsiminin genişlediğine vurgu yapan Kadıoğlu, “Narin kuş türleri azalırken İstanbul’da karga ve martı gibi çöp kuşlarının sayısında artışlar var. Ayrıca iklim değişikliği hidro-meteorolojik afetlerin şiddetini, sayısını ve etkili olduğu süreleri artırıyor ve daha da artıracak” diyor.

Serinliğin
çeşidi çok

E.C.A duvar, kaset ve salon tipi olmak üzere bireysel ve ticari soğutma çözümleri ile tüketicinin beklentilerine birebir karşılık veren ürün gamıyla sağlıklı iklimler yaratmaya devam ediyor.

Bu yaz bunaltıcı sıcaklar olabilir ama E.C.A duvar, kaset ve salon tipi olmak üzere bireysel ve ticari soğutma çözümleri ile tüketicinin beklentilerine birebir karşılık veren ürün gamıyla sağlıklı iklimler yaratmaya devam ediyor. Tüketicilerine serin, sessiz ve canlı bir yaz vadediyor. E.C.A.’nın klima ürün gamında, “duvar tipi split klima”, “kaset tipi split klima”, “salon tipi split klima”, “kanallı tip klimalar” olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. E.C.A. duvar tipi inverter split klimalar 9000, 12000, 18000 ve 24000 BTU/h kapasite seçenekleri ve üstün teknolojileriyle her türlü tüketici ihtiyacına cevap veriyor.

UZAKTAN YÖNETİN

Niobe ve Spylos serisi split klimalar farklı ve şık tasarımlarıyla ilgi çekiyor. Kullanıcı dostu bu klimalar, yüksek kaliteli kompresötleri ile uzun yıllar tasarruflu ve sorunsuz çalışma imkanı sunuyor. Ürünlerin en göze çarpan özelliği ise, sessizliğin talep edildiği ortamlarda fark yaratabilecek ses seviyesine sahip olmaları. Niobe serisi klimalar, dış ünitenin “supermatch” (süper uyumlu) özelliği sayesinde farklı tip iç ünite modelleriyle kullanılabiliyor. Kolay çıkarılabilen filtre yapısı sayesinde, konforla birlikte hijyen de sağlıyor. E.C.A. klimalarda akıllı oda termostatı aracılığıyla cep telefonu ile uzaktan kumanda özelliği bulunuyor.

Çözüm DemirDöküm

DemirDöküm, kavurucu yaz sıcakları bastırmadan duvar tipi A5 Inverter kliması ile “Yaz aylarında serinliği evinizde yaşayın” çağrısı yapıyor. Göze hitap eden modern tasarımıyla DemirDöküm A5 Inverter klima, yeni nesil teknolojisiyle ise minimum elektrik tüketiyor. Anti toz filtresiyle ortamdaki toz ve partikülleri tutan, sessiz çalışma teknolojisi ile bulunduğu ortama serinlikle birlikte taze hava ve konforu bir arada sunan DemirDöküm A5 Inverter klima, çevre dostu özellikleriyle de ön plana çıkıyor.


Klimanız cebinizde

Hotpoint kullanıcı ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre tasarladığı çevre dostu Smart Plus, Fresh Plus ve portatif yeni seri klima çözümleri ile gereksiz enerji tüketme korkusunu ortadan kaldırıyor. Akıllı Inverter Motor ve hassas ısı kontrolüyle enerjiyi verimli kullanan klimalar; Güç Tasarruf Modu ile istenen sıcaklığı koruyacak kadar çalışıyor ve otomatik olarak kapanarak % 65’e varan enerji tasarrufu sağlıyor. Smart Plus Wifi klimaların uzaktan erişim özelliği ile kullanıcılar, tüm yazılımlarla uyumlu Hotpoint programını indirip klimadaki QR kodunu okutarak klimalarını ceplerine taşıyabiliyor. Böylece diledikleri yerden diledikleri sıcaklık ayarını yapmak, haftalık kullanıma göre enerji tüketimini izlemek, sık kullanılan tercihleri favorilere alarak klimayı kişiselleştirmek mümkün hale geliyor.

Temiz hava konforu

Bugün hayatlarımızda buzdolabı ve akıllı telefonlar kadar önemli bir yere sahip olan klimalar yılın en sıcak aylarında serinlemek için hayati önem taşıyor. Sıcaklıkların 50°C’yi bulduğu, güneşte hissedilen sıcaklığın 65°C olduğu zamanlarda çoğu klima ne yazık ki odayı sabit bir sıcaklıkta tutmakta başarılı olamıyor. LG’nin son teknolojiyi kullanarak hayata geçirdiği LG DUALCOOL Klima, Tropikal İnvertor Kompresörü™ ile olağanüstü enerji verimliliği ve kusursuz soğutma sağlıyor. LG, güçlü DUALCOOL ile dış ortam sıcaklığı ne olursa olsun, içeride serin ve temiz hava konforunu yüksek elektrik faturaları korkusu olmaksızın yaşamanızı sağlıyor.

#meteoroloji
#yaz
#kış
#hava durumu
6 yıl önce