|

Bu yıl erkekler çok light

2009 ilkbahar-yaz erkek modası erkeklere kadın gardırobunu aratmayacak. Şort eteklerden pembe kıyafetlere, ekoselerden dar kalıplara kadar her erkeğin giymeye cesaret edemeyeceği koleksiyonların teması özgürlük

00:00 - 10/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:39 - 9/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Bu yıl erkekler çok light
Bu yıl erkekler çok light

2009 ilkbahar-yaz erkek modası kadın modasını aratmayan yanıyla dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü John Galliano, Fendi, Alexander McQeen, Givenchy ve Prada gibi markalar erkek koleksiyonlarını pembe kıyafetler, topuklu ayakkabılar, şort etekler, transparan kıyafetler ve mayokini tarzı mayolarla tanıttı. Yıllardır kadın modasının gölgesinde ezilen erkek modası 2009'da o bildik görüntüleri yıkarak kabuğundan sıyrıldı. İnce ayrıntılar, ekoseler, dar kalıplar ve kasketlerle bu yıl erkekler kadınlardan daha süslü olacak. Erkek koleksiyonlarında temel tema özgürlük gibi gözükse de çoğu erkeğin giymeye cesaret edemeyeceği ürünler sezona damgasını vuracak. Pembe pantolon, yeşil ceket, turuncu gömlek ve kırmızı terlikler derken erkekler sokaklardaki alışık görüntüleri yerle bir edecek ve 2009 erkeği rengarenk şekilde daha light bir görünüme sahip. Bu kıyafetler erkekleri renklendirerek stil sahibi olmalarını mı sağlayacak bilinmez ama erkek modası hiç kimsenin 'babası kadar erkek' olamayacağı bir geleceğe doğru ilerliyor.


VÜCUDU SARAN GÖMLEKLER ÖNDE

Sarar Giyim Avrupa Operasyonları Genel Müdürü Emre Sarar 2009 ilkbahar-yaz erkek modasında bacak boyunu uzun gösteren özel kesim pantolonlar, daralan paçalar, küçük yakalı ve vücudu saran gömleklerin öne çıkacağının altını çiziyor. Koton, kaşmir ve ipek karışımlı takım elbiselerle doğal elyaflardan üretilen gömlekler, yüzde 100 koton ceketler, havayı geçiren, kırışmayan ve leke tutmayan özel seyahat takımlarıyla şıklığından ödün vermeyen Sarar erkekleri için çok rahat ve keyifli bir yaz geçecek. Yıkamalı gömlekler, bermuda pantolonlar ve hızlı kuruyan ithal kumaşlarla hazırlanmış deniz şortlarının bulunduğu Casual Concept Line, Sarar erkeğinin şıklığını iş hayatının dışındaki keyifli anlara taşıyor. Sezonda kum rengi, gri, marengo ve bisküvi tonlarının kullanıldığı ince çizgili kumaşlar, bej, camel, indigo, lacivert ve beyaz zeminlerde kullanılan ince silik çizgiler olduğunun altını çizen Emre Sarar, kentli erkeğin erkeksi görüntüsünden ödün vermeyen, kendine güvenen ve modern tarzı olduğuna işaret etti. Erkek giyiminde light bir stil olduğunu düşünmediğini belirten Emre Sarar şöyle devam etti: “Kentli erkek sadece kendine güvenen, vücudunu daha çok ön plana çıkaran slim fit takımları ve gömlekleri tercih ediyor. Erkekler yeni giyim tarzlarıyla daha çekici olmayı hedefliyor. Bu yüzden siyah ve lacivert takımların haricinde daha göz alıcı renklerde olan kıyafetleri kullanmaya başladı. Erkek modasında daha doğal ama çarpıcı tasarımlar hakim olmaya başladı. Erkekler artık klasik olmaktan ziyade yeni tasarımlara açık.”


1960'LARIN ESİNTİSİ VAR

Damat Tween ADV Kreatif Direktörü Güneş Güner Işık sezonun erkek modasında birkaç farklı eğilimi bir arada göreceğimizi söylüyor. Bireysel akımların ön plana çıkmasıyla alternatifli eğilimlerden her birey için farklı tarz yaratmanın mümkün olduğunu belirten Güneş Güneri Işık şu bilgileri verdi: “Kolej görünümü, terzilik ve el işçiliğinin ön plana çıktığı klasik, çok renk ve desenli eklektik görünümler 2009'un önemli başlıkları. Spor giyim tarzı bu sezon kolej görünümünün etkisinde şık ve klasik giyim aksesuarlarıyla farklı bir tarz kazanıyor. Gömlek ve papyonlarla kombinlenen eşofman ya da örme kumaştan hazırlanmış ceket gibi… Klasik giyimde ise ultra lüks etkisi yaratan işçilik ve aksesuarların herkes için ulaşılabilir kılındığı 60'lı yılların terzilik detaylarının ön plana çıktığı bir sezon olacak. Renkler ise taş grisi, kum rengi, gök mavisi gibi doğal renklerle tarçın, safran, nane yeşili gibi sıcak baharat ve kök renkleri hakim. Damat koleksiyonu klasik giyim tarzına yeni ve farklı heyecanlar katıyor. Takım elbiselerde klasik elbiselerin uzun süreli ve rahat giyilebilirliğini sağlayan, çevre dostu Bio-tech kumaşlar kullanıldı.”


KENTLİ ERKEK DUYARLI

Şehir erkeğinin yoğun iş hayatına adapte olabilen şık, işlevsel, tek ceket, tek pantolon kombinlerinin bu sezon takım elbiselerin yerini alacağını vurgulayan Güneş Güneri Işık, şehir erkeğinin stilinin en önemli farkının çevreye duyarlı olarak yaptığı seçimler olduğunu ifade etti. Tamamen doğal, organik ya da ekolojik kumaş ve malzemelerden oluşan yumuşak omuzlu ceketlerin sezonun en önemli ürünleri arasında olacağını dikkat çeken Güneş Güneri Işık şunları söyledi: “Hafiflik ve hassaslık bu sezonla gelecek sezonların anahtar kelimeleri. Kentli erkek günün minimum 18 saatini iş ve sosyal ortamlarda geçiriyor. Bu sebeple esnek ve hafif bir tarz hem iyi görünmelerini hem de rahat olmalarını sağlıyor.”


Erkek modası lightın ötesine geçti

Faruk Saraç'ın koleksiyonunda pastel renkler hakim. Beyaz, ekru, bej ve tonlarının dışında ana renkler olarak fuşya ve lacivert öne çıkıyor. Damatlıklar ise beyaz, krem ve siyah renkte. Faruk Saraç'a göre gençliğin bir stili var ama… Daha doğrusu stilin Avrupa'yı takip etmek olduğunun altını çiziyor. “Genelde bir stilimiz yok” diyen Faruk Saraç hala bir moda günlerimizin, moda eleştirmenlerinin, moda editörlerinin olmadığı, imaj çalışmasına kimsenin rağbet etmediği bir yerde stili konuşmanın doğru olmayacağını söylüyor. Bütün dünyada giysi kirliliği olduğunu belirten Faruk Saraç, “Bizde daha çok. Tüketici ne aldığını bilmiyor. Hayat zıtlıklardan oluşmuştur. Kadın-erkek, siyah-beyaz, artı ve eksi gibi. Normal moda artık yerini zıtlıklara bırakmaya başladı. Örneğin; takım elbisenin altına lastik pabuç giymek gibi. Moda artık lightın ötesine geçti. Her şeye moda deniliyor” dedi. 27 yıllık meslek hayatında erkek adam erkek gibi kalmalı düşüncesinden ödün vermeyen Faruk Saraç bir gün yine her şeyin aslına döneceğine inandığını belirtiyor. Damatlıkta çok iddialı olduğunun altını çizen Faruk Saraç yaşanılan kriz nedeniyle gömlek, tişört, keten ve koton pantolonlarla astarsız ceketlere daha çok ağırlık verdiğini ifade ederek kendi ülkemizde, kendi değerlerine ve kendi markasına sahip çıkan bir toplum istediğini belirtiyor.



15 yıl önce