|

Budapeşte'de İstanbul yemekleri tanıtılıyor

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Macar gazeteci Laszlo Zöldi Szentesi tarafından yazılan "İstanbul yemekleri" kitabının tanıtımı yapıldı.

Yeni Şafak
10:14 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 08:15 - 12/12/2014 Cuma
AA
Macar gazeteci Laszlo Zöldi Szentesi tarafından yazılan İsztambuli Vendegseg (İstanbul’a misafirlik) isimli "İstanbul yemekleri" kitabı, Budapeşte belediyesi halk evinde Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı’nın, onur konuğu olarak katıldığı bir programla basın mensuplarına ve  davetlilere tanıtıldı.


Macar sanatçılar tarafından seslendirilen Türk halk müziği konseriyle başlayan programda yazar Szentesi, 150 yıl Macaristan’da hüküm süren Osmanlı’nın mirası olarak birçok Türk yemeğinin Macarlar tarafından bilindiğini ancak aradan geçen 300 yılda unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin tekrar Macar halkıyla buluşturmayı amaçladığını belirtti.


Büyükelçi Şakir Fakılı programda yaptığı konuşmada, Gazeteci Laszlo Zöldi Szentesi’nin hazırladığı "İstanbul yemekleri" kitabını duyduğunda çok şaşırdığını belirterek, "Bu müthiş bir olay. Macarlar gerçekten zevk sahibi, sanatsever insanlar, o yüzden mutfakları da öyle. Mutfakları da bütün bu güzel zevklerini yansıtan bir mutfak. Biz de Macarlar Türk mutfağını görsünler diye, Türkiye’yi görsünler diye şubat ayında vizeyi kaldırdık. Hepinizi Türkiye’ye davet ediyoruz'' dedi.


Yazar Szentesi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türk-Macar ilişkileri özellikle Osmanlı'nın özgürlük mücadelesi veren Macar politikacılara sığınma hakkı verildiğinde kuvvetlendi. Osmanlı onları İstanbul, Tekirdağ ve Kütahya'da misafir etti. Bu kitabı da Türk Macar ilişkilerinin daha da güçlendireceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.


Tanıtım programında kitapta yer alan yemeklerden örnekler davetlilere ikram edildi.
#Macaristan
#Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı
#Laszlo Zöldi Szentesi
9 yıl önce