|

Buğday yerine mısır

Hem daha sağlıklı yaşamak, hem de fazla kilolardan kurtulmak için yaşamımızda işlem görmüş buğday ve buğday ununun miktarını azaltmalıyız. Peki hayatımızın vazgeçilmezi ekmeğin yerine ne koyabiliriz? Pilav çeşitleri, mısır, darı gibi tahılların lapaları ve bu iki tahılın unuyla yapılan ekmek, kek, kurabiye ve helvalar buğdayın yerini hakkını vere vere alacaktır.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 14/04/2019 Pazar
Güncelleme: 22:29 - 13/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mısır Unu
Mısır Unu

Çölyak, genetiği değiştirilmiş ve kimyasal katkılar ilave edilmiş gıdalarla birlikte, genetik yatkınlıkla da ilgili bir sağlık problemi. Biz Anadolu insanlarının oturduğu her sofrada muhakkak bulunan buğday ve buğdaydan yapılan ürünler gluten içerdiği için çölyak hastalarının yaşamını zor bir hale getirir. 2018 rakamlarına göre ülkemizde 95 bin kadar çölyak hastası var. Bu rakam sadece teşhis konulan kişi sayısını ifade ediyor. Çölyak dışında, güçlü bir gluten yapısı, yani çokça unlu gıda tüketmek karın ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri, kaşıntı gibi alerjik sorunlara da neden olabiliyor.

SAĞLIKLI ÜRÜNLERE ULAŞMAK DAHA KOLAY

Hem daha sağlıklı yaşamak, hem de fazla kilolardan kurtulmak için yaşamımızda işlem görmüş buğday ve buğday ununun miktarını azaltmalıyız. Peki hayatımızın vazgeçilmezi ekmeğin yerine ne koyabiliriz? Pilav çeşitleri, mısır, darı gibi tahılların lapaları ve bu iki tahılın unuyla yapılan ekmek, kek, kurabiye ve helvalar buğdayın yerini hakkını vere vere alacaktır. Üstelik günümüzde sağlıklı beslenme ürünlerine ve bu unlara ulaşmak oldukça kolay. İçerdiği besin öğeleriyle vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için ideal olan mısır ve darı, Pişme özellikleri bakımından da birbirine benzer. Bu unları daha çok bir kek yapar gibi ekmeğe dönüştürmek gerekir. Ben bugün darı unu ve mısır unuyla yapılan bir kaç tarif paylaşalım istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.

MISIR UNU HELVASI

MALZEMELER

- 2 su bardağı mısır unu

- 1, 5 su bardağı su

- Bir fincan şeker veya pekmez

- 3 yemek kaşığı tereyağı

- Bir kase ceviz içi

YAPILIŞI

- Tereyağını eritelim ve mısır ununu hafifçe kavuralım. Su ve şekeri karıştırıp bir taşım kaynatalım. Kısık ateşteki mısır ununa yavaş yavaş karıştırarak şekerli suyu ilave edelim. Suyu çekince cevizi ekleyip karıştıralım ve üzerini temiz bir bezle kapatıp dinlendirelim. Kaşıkla şekil verip servise alalım.

Afiyet olsun.


DARI EKMEĞI

MALZEMELER

- 3 su bardağı darı unu

- 2-2,5 su bardağı ılık süt

- 3 yumurta

- Bir fiske tuz

- Bir avuç çekirdek içi

- Bir avuç ceviz içi

- Bir çay kaşığı karbonat

- Yarım limon

YAPILIŞI

- Darı ununa ayçiçeği içi, ceviz içini karıştırıp iyice eleyelim. (Böylece un zerreleri arasına hava girecek ve daha iyi kabaracaktır). Limon suyu ve karbonatı karıştıralım. Yumurtaları bir fiske tuz ile ocağın üzerinde, kısık ateşte köpürtelim. İçine ılık sütü ve unu azar azar karıştırarak ekleyelim. Bir kalıbı yağlayıp unlayalım. Hamuru içine dökelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika pişirelim. Çıktığında üzerini nemli bir bezle örtelim.

Afiyet olsun.

#Darı ekmeği
#Mısır unu
#Helva
5 yıl önce