|

Bülbülü Öldürmek romanının devamı yayımlanıyor

Bülbülü Öldürmek romanının yazarı Harper Lee'nin daha önce hiç yayımlanmamış bir eseri, 60 yıl aradan sonra 14 Temmuz'da kitapçı raflarına yerleşecek.

Yeni Şafak
11:57 - 4/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:58 - 4/02/2015 Çarşamba
Diğer

Lee Türkçeye "Git Bir Bekçi Dik" diye çevrilebilecek olan Go Set a Watchman adlı kitabı 1950'lerin ortalarında yazmış, ama yayıncısının tavsiyesi üzerine bir kenarda bırakmıştı.


Roman, Bülbülü Öldürmek (To Kill a Mocking Bird) romanının baş kahramanı Scout Finch'in yetişkinlik yıllarını konu alıyordu.


Şimdi 88 yaşında olan Harper Lee, "Kitabın gayet iyi yazılmış olduğunu gördüm. Onca yıl sonra şimdi yayımlanacak olması benim için hem şaşırtıcı hem de onur verici." dedi.


Bbc Türk haber sitesinin verdiği bilgilere göre, 1950'lerin ortalarında ABD'nin güneyindeki hayali Maycomb kasabasında geçen romanda, Scout'un babası avukat Atticus Finch'i ziyaret etmek üzere New York'tan dönüşü anlatılıyor.


Harper Lee'nin yayıncısı, kitabın konusuyla ilgili olarak, "Scout, babasının toplum karşısındaki tavrını anlamaya çalışırken hem kişisel hem de siyasi sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Bir yandan da, doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği yer hakkındaki kendi duygularını irdelemek zorunda." dedi.


Harper Lee (1963 yılı)

Lee'nin o yıllardaki yayıncısı, yazarı, romandaki, geçmişe ait bazı sahnelerin üzerinden geçmeye ve bunları ayrıca romanlaştırmaya ikna etmişti. Söz konusu kitap, Bülbülü Öldürmek romanına dönüşmüştü.


Harper Lee, o yıllarla ilgili olarak, "İlk defa yazıyordum. Bana ne dendiyse onu yaptım." dedi.


Yayımlanacak roman, geçen sonbaharda, "Bülbülü Öldürmek" romanının daktiloyla yazılmış özgün metnine iliştirilmiş halde bulundu.


Lee, "Kitabın özgün kopyasının bugüne dek gelebildiğinin farkında değildim. Sevgili arkadaşım ve avukat Tonja Carter bunu bulunca çok şaşırdım ve memnun oldum. Epeyce düşündükten sonra güvendiğim birkaç kişiye okuttum ve onların kitabın basılmaya değer olduğunu belirtmeleri beni çok sevindirdi." dedi.


Harper Collins yayınevi, Lee'nin yeni gün ışığına çıkacak romanını ilk elde 2 milyon adet basacak.


"Bülbülü Öldürmek" romanı, Temmuz 1960'da yayımlanmış ve Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştı. İki yıl sonra da Gregory Peck'in rol aldığı ve Oscar Ödülü kazanan filme uyarlanmıştı.


Harper Lee 1960'lardan bu yana, ender olarak medyayla buluşan bir yazar. "Yeni" kitabının tanıtımını yapması da pek beklenmiyor.


Harper Collins yayınevinden Jonathan Burnham, Go Set a Watchman'ın gün yüzüne çıkmasını "çok önemli bir edebiyat olayı" diye niteledi ve bunun "Bülbülü Öldürmek romanının hayranlarına ve pek çok okura verilecek olağanüstü bir armağan olduğunu" söyledi.


Burnham, "Birçok bakımdan Harper Lee'nin klasik eserinin devamı gibi olan roman, bir baba ile kızı arasındaki gayet inandırıcı ve duygu yüklü ilişkiyi ve 1950'lerin ırkçı gerilimleri sırasında, küçük bir Alabama kasabasındaki yaşamı anlatıyor." dedi.

#Harper Lee
#Bülbülü öldürmek
#Watchman
#roman
9 yıl önce