|

Burada yirmi çeşit FISH var

Boğaz'ın sevilen balık restoranlarından Fish Var balık tutkunları için farklı çeşitlerde mönüler hazırlıyor. Mekanı diğer bir özelliği de balık çorbasının eşsiz bir lezzette olması

Aysel Yaşa
00:00 - 15/11/2008 Cumartesi
Güncelleme: 21:56 - 14/11/2008 Cuma
Yeni Şafak
Burada yirmi çeşit FISH var
Burada yirmi çeşit FISH var

Lezzet Durakları'nın bu haftaki mekanı 'Denizden babam çıksa yerim' diyenlere yönelik. Nereden bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Bu hafta İstinye'de 20'ye yakın balık çeşidiyle müşterilerine benzersiz bir lezzet sunan Fish Var'a konuk oluyoruz. 2004'ten bu yana eski Süreyya'nın yerinde hizmet veren mekanın ortaklarından Hasan Akdağ ile tekne balıkçılığından bugüne gelişini konuştuk. Mevsimine göre mönülerinden değişikliğe gittiklerini ifade eden Akdağ şimdilerde mekanda daha çok palamut ve lüfer servisi yaptıklarını söylüyor. Mekanda pişirilen balıkların çoğu Kumkapı'dan alınıyor. Sadece lüferi oltayla avlamayı tercih ediyorlar. Fish Var'da yediğiniz balığın sizi zehirleme etkisini düşünmeyin bile. Çünkü burada ertesi güne asla balık bırakılmıyor. Eskiden insanların balığa olan talebinin az olması balık restoranlarının sayısını da oldukça düşürmüştü. Fakat şimdi bu tür yerlere olan rağbet giderek artıyor. Fish Var size sunduğu çeşitli balık mönüleriyle Boğaz'da eşsiz bir yemek fırsatı sunuyor. Mekana Ankara ve İzmir'den bile balık yemeye gelenler var.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL KILÇIKSIZ MÖNÜ

Fish Var'da sadece balık çeşitleri yok elbette. Yemeğin yanında ara sıcak olarak kalamar, karides, balık köftesi, balık kokoreç ve Akdeniz lokumu (yengeç bacağı) sunuluyor. Tabii Fish Var spesiyali olan salatayı da unutmamak gerekir. Balık sevmeyenlerin bile farkına varmadan balık yediği bu mekanda yapılan fener, palamut kavurma damağında balık tadı kalmasını istemeyenler için ideal. Mekana özgü tatlının ismi ise tahinli baklava. Baklava yufkalarının arasına tahin ve ceviz serpiştirip dürüm şeklinde kızartılan tatlı Akdağ'ın iddiasına göre en ünlü restoranlarda bile bulunmuyor. Fish Var'a ailecek gidecekseniz ve çocuğunuzu balığıyla ilgilenmekten kendi yemeğinize vakit ayıramıyorsanız üzülmeyin. Çünkü burada özel çocuk mönüsü bulunuyor. Parmak levreklerin kılçıklarını ayırarak hazırlanan mönü çocuğunuzun rahatça kendi balığını yemesini sağlıyor. Fish Var'da en pahalı mönü 35 YTL. Tabii bu fiyat seçtiğiniz balığa göre ucuzlayabilir de. Mekanda en beğendiğim yemek ise balık çorbası. Levrek balığından yapılan çorba müşteriler tarafından yoğun ilgi görüyor. “Gelenlerin çoğu bu çorbanın tarifini alıyor fakat bugüne dek tam lezzeti tutturan yok” diyor. İstinye cd. No:26 İstinye SARIYER-İSTANBUL (İstinye yat limanı karşısı) Tel: (212) 277 25 82


Fish var'da ne yesem?

Yemeğe eşsiz lezzetteki balık çorbasıyla başlamanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Sebze ve levrek balığından yapılan çorba aynı zamanda vitamin deposu. Çorbadan sonra ara sıcak olarak tereyağlı kalamar ya da balık köftesi alabilirsiniz. Ana yemek olarak mevsimine göre palamut, levrek, lüfer ya da çupra ızgara sipariş edebilirsiniz. Salatanız ve turşunuz siz talep etmeden masanızda. Yemeğin kapanışını tatlıyla yapacak olanlar için önerimiz mekana özgü olan tahinli baklava.


Palamut tava

Malzemeler:

7 400 gram palamut

7 6 tane çeri domates

7 15 tane arpacık soğan

7 2 tane sivri biber

7 Tuz, karabiber ve soya sosu

7 Yeteri miktarda tereyağı


Yapılışı

Arpacık soğanlar temizlendikten sonra tereyağıyla bir tencerede kavurun. Daha sonra büyük parçalara bölünmüş sivribiber ekleyin. Diğer taraftan palamut balığı kılçıkları temizlendikten sonra dikdörtgen şekilde doğrayın. Doğranan balıklara kavrulan soğan ve biberi ekleyin. Daha sonra çeri domatesler (bütün olarak) tuz, karabiber ve soya sosu ilave edin. Tüm malzemeleri 10 dakika kavurun. Ardından yemek üzerine dere otu serperek servis yapın.


Balık Çorbası

Malzemeler

7 2 tane yeşil biber

7 2 tane kırmızı biber

7 2 patates

7 2 havuç

7 1 baş soğan

7 Bir tane kereviz ve yaprağı

7 400gr levrek

7 Tereyağı/Un

7 Pul biber


Yapılışı

Tüm sebzeler ince ince zar şeklinde doğranır. Doğranan malzemeler çok az suda haşlanır. 400 gr ağırlığındaki levrek bütün olarak haşlanır. Piştikten sonra tencerede kalan levrek suyu haşlanan sebzelerin içerisine eklenir. Bu arada levreğin kılçıkları temizlenir. Ayrı bir tencerede tereyağı ve un kavrulur. Haşlanan sebzeler üzerine dökülür. Daha sonra tuz,karabiber ve haşlanan levrek balığı eklenir. Suyu da yeteri kadar eklendikten sonra çorba kaynamaya bırakılır. Kaynayan çorba üzerine pul biber eklenerek servis yapılır.



15 yıl önce