|

Büyük ülkeler Türkiye’den ders alsın

50 yılı aşkın müzik hayatında, dünyanın hızı ile müziğin döngüsünü birleştiren Enrico Macias, adeta yaşayan bir efsane. United Nations’ta “Sanat ve İyi Niyet Elçisi” olan sanatçı, Suriye gerçeği içinde olduk çaduyarlı. Siyasi gelişmeleri yakından takip eden Macias, çok açıklıkla söylüyor: “Politika yapıp insanları üzmek ve oyalamak yoluna giden büyük ülkeler, Türkiye’den ders alsınlar”

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 00:44 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

HAKAN VAROL



7 yaşındaki Enrico Macias, 50. sanat yılı için birbirinden önemli konserlere imza atıyor. Üstelik bu konserlere gerek siyasi, gerek ise müzik camiasından çok önemli isimler eşlik ediyor. Hatta öyle ki Enrico Macias'ın Olympia'da ki konserine Carla Bruni ve Nicolas Sarkozy bile geldi. 1963 yılından beri Türkiye'ye gelen sanatçı, yoğun istek üzerine 14 Nisan'da tekrar Zorlu Psm'ye geliyor. Macias konser öncesi telif haklarından, siyasete çarpıcı açıklamalar yaptı



Uzun yıllar United Nations'ın sanat ve iyiniyet elçiliğini yaptınız, bu çalışmanız devam ediyor mu? Tüm bu görev zamanında en büyük deneyiminiz nedir?


Pek tabii devam ediyor ve yaşadığım sürece elimden ne gelirse o görevi sürdüreceğim. Ben Kültür ve Barış Büyükelçisiyim. Onun için bir çok ülkeye gidiyorum, görevimi yalnız Avrupa'da değil, Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar yerine getirmeye çalışıyorum. Bu görev benim için çok kutsal.



TÜRKİYE ŞANS TANIDI


Siz savaşın ne demek olduğunu iyi biliyorsunuz, tüm tecrübelerinize dayanarak Suriye'den Avrupa'ya yayılan mülteci sorununa Avrupa tarafından baktığınızda olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?


Suriye'deki bir savaşın açtığı yol bugün mültecileri perişan etmektedir. Tam rakamı bilmiyorum ama galiba 2 milyondan fazla Suriyelinin savaştan kaçıp sığındığı ülke Türkiye. Çok açık olarak politika yapıp insanları üzmek ve oyalamak yoluna giden büyük ülkeler Türkiye'den ders alsınlar. O perişan insanlara kapılarını açıp onlara yaşam şansı tanıdılar. Bu asırda utanç verici, affedilmeyecek kadar suçlu bir ülke ve O'nun zavallı halkına hayatta kalma şansı tanıyan Türkiye… Binlerce teşekkürler Türkiye'ye. Suriye'de iç savaş bitip normalleşmeden bu mülteci olayı kolay kolay düzelmez. Bunu da gerçekleştirecek olan dünyadaki iki büyük güç.







TAM BİR TÜRKİYE SEVDALISI


Türkiye sizi gerçekten çok seviyor. Henüz geçen sezon istek üzerine art arda konserler verdiniz ve bu konseriniz yine merak konusu bu ilginin kaynağını neye bağlıyorsunuz?


Türkiye beni gerçekten seviyor. Ama ben de Türkiye'yi çok seviyorum. Benim dünyada bir star olarak, önemli bir sanatçı olarak kabul eden ilk ülke sizsiniz. Bana bir Türkiye sevdalısı diyebilirsiniz. 80'in üzerinde şarkım Türkçe yapılmış. Türkçe sözlerle okunuyor. Daha ne olsun



ANKARA İÇİN BESTE


50 yılı aşkın sanat hayatınızda dünya olmadığı kadar zor bir süreçten mi geçiyor yoksa daha kötü zamanlarını da gördüm diyebiliyor musunuz?


Gerçekten dünya zor süreçten geçiyor. Sonumuz hayır olsun



50. sanat yılınıza özel konserler ve kutlamalar yaptınız, bu sırada karşılaştığınız önemli bir anektodunuz var mı bizlerle paylaşabileceğiniz?


50. sanat yılımın ilk kutlandığı yer Ankara… sonra İstanbul. Yani biz Paris Olympia'dan evvel Türkiye'de kutladık. Ankara Belediye Başkanı'nın hazırladığı plaket ve hediyelerle bizi çok içten karşıladılar. Ankara Hipodrom'da Ajda Pekkan ile birlikte 30 bin kişiye şarkı söyledik. O gece sayın Başkan benden söz aldı, Ankara için bir beste yapacağım



Sayısız Türk müzisyenle çalışmalara imza attınız ancak Ajda Pekkan'ın sizin için ayrı bir önemi var. Yanılıyor muyum?

Herkesi bilmiyorum ama Ajda Pekkan'ın yaşam boyu zirvede kalacağını biliyorum



PARAMIZ ÖDENMEDİ


Telif sorunu sizin gibi bir müzisyen için çok önemli çünkü bir çok eseriniz Türkiye'de adapte edildi. Yıllar içerisinde telif konusunda yol alabildiniz mi?


Hayır, bugüne kadar 80'in üstünde şarkım Türkiye'de icra edildi. Okumayan kalmamış. Ama Mesam hiçbir şekilde paramızı ödemedi



Tiyatro ve filmler hayatınızda önemli bir yere sahip ancak komedyen olmak sizin önemli bir tercihiniz. Yeni projeler yolda mı ve neden özellikle komedi rolleri?


Komedi çok zordur, dram daha kolaydır. Çok enteresandır ben kolay olanı değil, zor olanı tercih ediyorum



Her zaman sürprizler ile dolusunuz sıradaki projeleriniz neler?

Paris'te Zeki Müren Anı Albümü'nde birlikte Jacques Brel'in Ne Me Quitte Pas'ı okuyan Şevval Sam' tanıdım. Çok beğendim. Güzel şarkı söylüyor. Kişilikli, çok güzel… bütün bunlar bir araya gelince yıllar önce Ajda Pekkan'a tanıdığımız şansı bu kez bu sanatçıya vereceğiz. 2017 ocak ayında OIympia konserlerimde benimle birlikte olacak.



Tanımayanlar İçin Enrico Macias


*1961 yılında, Cezayir Bağımsızlık Savaşı kızışırken, karısı Suzy ile Cezayir'i terk edip Fransa'da yaşamaya başladı.


*1967 yılından bugüne yaptığı yüzlerce kayıt, sayısız albüm, oynadığı 10 film ve dizi ile adını tarihe altın harflerle yazdırdı.


*Sanatçının ortalama 80 şarkısı günümüz Türk sanatçılarının adaptasyonları ile dinleyenlerine ulaştı.


*Ajda Pekkan'ın “Hoşgör Sen”, Nilüfer'in “Hey Gidi Günler”, Yeliz'in “Ne Bu Dünya Kardeşim, Seyyal Taner'in “Son Verdim Kalbimin İşine” gibi hitler sanatçının tanınan en büyük adapte edilen şarkıları arasında yer alıyor.



Yeni Albüm: “Les Clef”


Geçtiğimiz günlerde yeni albümü “Les Clef”e imza atan Enrico Macias, bu yeni çalışması için oldukça heyecanlı. Duygu yüklü şarkılarının yer aldığı albüm de yine etnik öğeler ön planda. 12 şarkının yer aldığı albüm Türkiye'de E.M.I etiketi ile satışa çıktı. Sanatçı albüm kapsamında büyük bir turneye çıkıyor. 14 Nisan'da Zorlu PSM'de vereceği konserde bu turnenin bir ayağını oluşturuyor.



#United Nations
#Sanat ve İyi Niyet Elçisi
#Enrico Macias
8 yıl önce