|

Çanakkale’nin arka sokağından anılar

Çanakkale Savaşı’na bir gazeteci gözüyle tanıklık eden Alman Rudolf Zabel’in anılarının yer aldığı İstanbul İçin Savaş adlı kitapta savaş gerisinden ilk kez gün yüzüne çıkmış kareler bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 03:25 - 20/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Çanakkale Savaşı'nda gazetecilik yapan Alman Rudolf Zabel'in 1916 yılında Almanya'da yayınlanan, içinde ilginç detayların yer aldığı İstanbul İçin Savaş adlı kitabı Türkçe'ye çevrildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından Türkçe'ye kazandırılan kitap, 18 Mart 1915 Deniz Savaşları'ndan kısa bir süre sonra Anadolu yakasındaki savaş alanlarını, özellikle de Troya ören yeri ve civarını dolaşan; daha sonra da Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret eden Rudolf Zabel'in anılarını içeriyor. 1. Dünya Savaşı bitmeden yayınlanması hasebiyle önem arz eden kitabın büyük bölümü, savaş sırasında Çanakkale şehir merkezi ve merkez dışındaki alanlarda neler yaşandığı anlatılıyor. Troya ile ilgili de uzun bir bölümün yer aldığı kitapta ayrıca Avusturya Devlet Arşivi'nden 1915- 1916 yıllarına ait fotoğraflar yer alıyor. Bir kısmı ilk defa yayınlanan bu fotoğraflarda savaş sırasında Çanakkale şehir merkezinden, köylerden ve Truva ören yerinden görüntüler bulunuyor.





1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasında yaptırılan Çimenlik Kalesi. Kale, 1915 Çanakkale Savaşları'nda, Merkez Savunma Grubu'nun Sevk ve İdare Mevkii olmuştu.



Çanakkale Savaşları'nın sonlarına doğru Avusturya ordusundan bir grup Çanakkale'ye gelip Osmanlı Ordusu ile İngilizler'e karşı savaşır. Ancak Çanakkale Savaşları bitince daha çok Anadolu yakasında savunma görevi görürler.




Çanakkale'ye gelip Osmanlı Ordusu'yla birlikte İngilizler'e karşı savaşan Avusturyalı askerler daha çok Anadolu yakasında savunma görevi görürler. Bunlardan bir grup Troya'da kazı bile yapar.





İstanbul İçin Savaş adlı kitap, Çanakkale Savaşları sırasında Troya Savaşı algılamasının nasıl yoğun bir şekilde işlendiğini göstermesi açısından da ilginç bir eser. Çanakkale Savaşı, mitolojik arka planla karşılaştırılarak anlatılıyor.




Avusturya Devlet Arşivi'ne ait olan fotoğraflar arasında Truva ören yerine ait fotoğrafların çokluğu dikkat çekiyor.




Savaş sırasında Çanakkale şehir merkezi






Fotoğrafta hayvan ve araba sevkiyatı görülüyor.


1915 Çanakkale Savaşları'nda, Merkez Savunma Grubu'nun Sevk ve İdare Mevkii olarak kullanılan Çimenlik Kalesi'ne sevkler, önündeki iskeleden yapılıyordu.



#Alman Rudolf Zabel
#Çanakkale
#Rüstem Aslan
8 yıl önce