|

Çay kahve susatır ayran soda kurtarır

Sıcaklıkların artması bazılarını sevindirse de yaz mevsimi hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bir dönem. “Asfalt eriten havalar” olarak da adlandırılan bu sıcaklıklar karşısında uzmanlardan önemli uyarılar geliyor: Bol su için, hafif yiyecekler tüketin.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Pazar
Güncelleme: 05:37 - 8/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Uzmanlar yaz sıcaklarına karşı uyarıyor.
Uzmanlar yaz sıcaklarına karşı uyarıyor.

Hava sıcaklığı gün geçtikçe artıyor. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ise yurdun Batı bölgelerinde hava sıcaklığının 2-4; Doğu bölgelerinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıkacağını öngörüyor. Güneşli hava ruh durumumuzu olumlu etkilese de sağlığımızı bozabiliyor ve sıcak için uzmanlar uyarıyor: Yaşlılar, çocuklar ve hamileler daha dikkatli olsun. Yiyeceklere dikkat edilsin. Üç litre su tüketmeye özen gösterin.

DİKKAT SICAK ÇARPAR

Hava sıcaklarının ani olarak yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması şikayetlerinde artış görüldüğünü söyleyen Dahiliye Uzmanı Dr. Özlem Kaplan, “Sıcak çarpmasında yüksek ateş, kuru- sıcak- ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları, çarpıntı gibi belirtilerin yanında uykuya eğilim, şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir. Ancak alınan önlemlerle tüm bunlardan uzak durulabilir” şeklinde konuşuyor.

SU AYRAN VE SODA KURTARICI

Sıcak havalarda vücudun gereksinimlerinin değiştiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Altuntaş ise “Bu mevsimde sıvı tüketiminin yüksek olması gerekiyor. Gün içinde 3 litre su tüketilmeli. Çay ve kahve sıvı kaybını tetiklediğinden bu süreçte ayran ve iki adet soda kurtarıcı olabiliyor. Aşırı sıcaklar, besin zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan, tüketilen yiyeceklere 2 kat daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle yumurta, tavuk, et, hindi, balık gibi gıdaların saklanma sıcaklıkları çok önemlidir” diyor.


Kilo aldırmayan yaz beslenmesi

1.Kahvaltıda, yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, ıhlamur gibi bitki çayları, tam tahıllı ekmek tüketin.

2.Kızartmadan uzak durulmalıdır; yemekler ızgara, sote, buharda pişirilerek yenmelidir.

3.Vitamin ve mineral ihtiyacı için 5 porsiyon meyve-sebze yiyin.

4.Kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, müsli, yulaf ezmesi gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edin

5.Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek gıdalar öğlen tüketin.

6.Akşam yemeklerinde sebze, salata, çorba tercih edilebilir.

7.Akşam yemekleri geç saate bırakmayın. Akşam öğünü akşam 18.30 ve 20.30 gibi saatlere bölün.

8.Dondurma yaz için iyi bir tatlıdır ama dozu kaçırmayın, hamur tatlılarından uzaklaşın.

  • Serinleten içecek
  • * 250 gr karpuz (çekirdeksiz)
  • * 100 gr çilek
  • * Yarım limon suyu
  • * 1 çorba kaşığı (10 gr) chia tohumu
  • * 1 su bardağı (200 ml) badem sütü
  • Hepsini blenderdan geçirin ve istediğiniz kadar buz katarak tüketin.


Her yudumda tazelen

Kahve ile limonun merak uyandırıcı birlikteliğine hazır mısınız? Dünyanın lider kahve üreticilerinden Tchibo, ferahlatıcı limon ile gerçek kahve lezzetinin mucizevi uyumundan, yepyeni bir ürün olan Mazagrande’yi müşterilerine sunuyor. Eşsiz lezzeti ile kahve severlerin yeni favorisi olmaya aday olan Mazagrande, limon ile kahvenin birleşiminden gelen ferahlıkla gün içinde kendini yenileme fırsatı veriyor. Mazagrande'nin “Classic” ve daha yoğun kahve tadı hissetmek isteyenler için “Forte” seçenekleri mevcut.

#Yaz
#Sıcak
#Soda
6 yıl önce