|

Cevdet’ten geriye kalanlar kıymetli

Derya Kılıçlar, Mavi Marmara’da şehit olan eşi gazeteci Cevdet Kılıçlar’ı, “Cevdet - Bir Şehidin Hikâyesi”nde anlattı. Kitap, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 10. İstanbul Edebiyat Festivali’nde ‘ilk kitap’ ödülüne layık görüldü. Kılıçlar, “Ondan geriye kalanlar kıymetli. Adım adım şehadete nasıl gittiğini anlatmak istedim” diyor.

Merve Akbaş
04:00 - 16/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:45 - 16/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Kitap, Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği 10. İstanbul Edebiyat Festivali’nde “İlk Kitap Ödülü”nü kazanmıştı.
Kitap, Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği 10. İstanbul Edebiyat Festivali’nde “İlk Kitap Ödülü”nü kazanmıştı.

Mavi Marmara şehitlerinden Cevdet Kılıçlar’ın eşi Derya Kılıçlar’ın “Cevdet - Bir Şehidin Hikâyesi” adlı eseri Türkiye Yazarlar Birliği’nin 10. İstanbul Edebiyat Festivali’nde ilk kitap ödülüne layık görüldü. Ödül nedeniyle onere olduğunu dile getiren Derya Kılıçlar, “Bu emeğime verilen bir değer. TYB’ye teşekkür ediyorum” dedi.


GÜZEL BİR İNSANDI

Mavi Marmara olayından kısa bir süre sonra eşinin hayatını yazmaya karar verdiğini söyleyen Kılıçlar, “Çünkü o güzel bir insandı. Güzel bir eş, evlât, baba, dost, insanlık yükünü, onurunu sırtlamış güzel bir Müslüman ve her şeyden önce bir şehitti. Ondan geriye kalanlar kıymetli. Bir şehidin dünyayı nasıl gördüğünü, adım adım şehadete nasıl gittiğini anlamak ve anlatmak istedim” ifadelerini kullandı.

KİTABI YAZARKEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

  • Tolstoy’un “Bir kimse, kalemi mürekkep hokkasına batırdığı zaman kendi vücudundan bir parçasını hokkada bırakmadıkça yazmamalıdır” sözünü hatırlatan Kılıçlar, “Bir insanı yazmak, hele o sizin en yakınınızsa ve onun şehadete yürüyüşüne şahitlik etmişseniz yazmak daha da zorlaşıyor” diyerek şunları söyledi: “Cevdet’i kaybettiğimde çocuklarımı düşünerek güçlü olmak adına bastırdığım duygular, kitabı yazarken gün yüzüne çıkarak beni sarstı. Edebiyatın gücü sayesinde geçmişimle yüzleşip göremediklerimi görmeyi, anlayamadıklarımı anlamayı öğrendim.”

MERKEZDE FOTOĞRAF VAR

Eşinin çektiği fotoğraflar, gazete yazıları, tuttuğu günlüklerin yazarken kendisine yol haritası olduğunu belirten Kılıçlar kitabın sürecini şöyle anlattı: “Fotoğraf çekme tutkusuyla ilgili atölyeye götürdüğüm bir yazı üzerine hocam Ali Ural kurguyu belirledi. Hocamın açtığı pencereden ilerledim. Kitabın merkezinde fotoğraflar var. Bir dönemi belgelemişti. Yazmadan önce hayatıyla ilgili bağlantıları nasıl kuracağımı çok düşündüm. Fotoğraflardaki imgeler, detaylar, insanlar ve halleri arasında gezinip eşimin psikolojisini yakalamaya çalıştım.”

#Mavi Marmara
#Derya Kılıçlar
#Cevdet Kılıçlar
#10. İstanbul Edebiyat Festivali
#Ödül
5 yıl önce