|

Che Guevara anılıyor

Arjantin doğumlu devrimci Ernesto "Che" Guevara'nın Bolivya'da yakalanarak öldürülmesinin 40. yıldönümünde anma etkinlikleri düzenleniyor.

İha
00:00 - 8/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 11:22 - 8/10/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Che Guevara anılıyor
Che Guevara anılıyor

Küba'daki en büyük tören TSİ 15.00'te, ünlü gerilla liderinin 1958'deki devrim sırasında mücadele ettiği ve mezarının bulunduğu Santa Clara'da başlayacak. Guevara 8 Ekim 1967'de yakalanışının ertesi günü CIA destekli Bolivya askerleri tarafından öldürülmüştü. Cesedi Valle Grande köyündeki hastanenin çamaşır odasında teşhir edilmişti.

Bolivya'daki etkinliklere Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales de katılacak. Morales dünyanın dört bir yanından köye gelen konuklara hitap edecek.

CIA destekli Bolivya askerlerince öldürülmeden önce dünyada bu kadar tanınmayan Che Guevara, Güney Amerika'nın en yoksul ülkesi Bolivya'da bir devrimin kıvılcımını ateşlemeye çalışmıştı. Ancak yerel komünist partiyle ters düştü ve uğruna savaştığı köylülerin güvenini kazanamadı. Aç ve bitkin bir halde, bozuk silahıyla yakalanan Ernesto Che Guevera, La Higuera köyünde bir okulda öldürüldü. Ertesi gün öldüğünün kanıtlanması için cesedi Valle Grande köyüne getirildi. Guevara'nın efsaneye dönüşmesi süreci de böylece başlamış oldu.

Bu arada Guevara birlikte Küba ve Bolivya'da birlikte savaşan eski Kübalı gerilla Urbano da kutlamalar için Bolivya'da bulunuyor. Urbano, ünlü gerilla lideri için, "Babam gibiydi. Beni eğitti. Nasıl düşünmem gerektiğini öğretti. Bana en güzel şeyi, insan olmayı öğretti" diye konuştu.

Batı'da meşhur silueti votka ve otomobil reklamlarında kullanılan Che, Latin Amerika'daki solcu hükümetler için hala bir ilham kaynağı oluyor.

Öte yandan Paraguaylı bir insan hakları araştırmacısı, 1960'larda Güney Amerika'daki askeri yönetimlerin Che Guevara'yı yakalamak için işbirliği yaptıklarını ortaya çıkardığını söyledi.

Araştırmacı Martin Almada'ya göre, 1966'da birçok ülkede askeri idarenin başta olduğu Güney Amerika'ya gelen Che Guevara'nın varlığı, bu yönetimleri rahatsız etti. Bunun üzerine askeri yönetimler çabalarını birleştirdi.

Paraguay istihbarat servisinin başkanı Brezilya istihbarat sorumlusuna, Guevara'nın takma isimle seyahat ettiğini ve devrim hazırlığında olduğunu aktardı. Che Guevara, 1967'de CIA ajanları ve Bolivya askerleri tarafından yakalandı.

17 yıl önce