|

Çiçekler ruhu dinlendirir

Japon çiçek süsleme sanatının (İkebana) öncülerinden Shogo Kariyazaki, Türkiye''deki ilk performansını sergilemek üzere 2 Temmuz''da İstanbul''a geliyor. Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Eski Binası''nda İkebana''nın bütün inceliklerini sergileyecek olan Kariyazaki, enerjisini ve yaşama gücünü çiçeklerden aldığını ifade ediyor.

Harun Karaburç
00:00 - 22/06/2014 Pazar
Güncelleme: 18:04 - 21/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Çiçekler ruhu dinlendirir
Çiçekler ruhu dinlendirir

apon çiçek düzenleme sanatına İkebana deniyor. Dünyada bu sanatı başarıyla icra eden çok değerli çiçek sanatçıları var. Japonya''da yaşayan ve çalışmalarını yurt dışında da sürdüren Shogo Kariyazaki de bu sanatçılardan biri. Bütün bilgi ve birikimini, ruh dünyasını çiçeklerin muazzam estetiği ile birleştiriyor.

Ortaya ise harikulade bir görsel şölen çıkıyor. Çiçekleri çok seven anne- babanın çocuğu olarak yetişen Kariyazaki, ikebana aracılığıyla değişmeye devam eden Japon geleneklerini yansıtıyor. Kariyazaki, İkebana''nın bütün inceliklerini sergileyeceği bir performans için 2 Temmuz''da İstanbul''a geliyor.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Eski Ofis Binası''nda gerçekleşecek etkinlikte izleyiciler, Japonya''nın geleneksel kültüründen biri olan İkebana ile Japon geleneklerini daha yakından tanıma şansı bulmuş olacak. İkebana''da otuz yılı geride bırakan Kariyazaki, ''Çiçeklere dokunduğumda ruhum dinleniyor ve aynı zamanda keyifli ve taze bir his kaplıyor içimi. Çiçeklerden oldukça fazla güzellik enerjisi alıyor ve her ne olursa olsun mücadele etmeliyim gibi bir enerji kaplayarak duygu dünyamı cesaretlendiriyorum'' diyor. Etkinliği izlemek isteyenlerin telefonla rezervasyon yaptırması gerekiyor.

YAŞAYAN GERÇEK BİR SANAT

Kariyazaki, İkebana''nın temelini ''Doğal dünyada zaten kendini tamamlamış bir güzellik olan çiçeği ayrıca kendi elinle daha da yeni bir güzel yaşayan eser haline getirmek'' olarak tanımlıyor. İkebana''nın ''Dört Mevsim'', ''Çiçek Süsleme Alanı'', ''Kullanılacak Çiçekler'' ve ''Durum'' gibi ögelerle şekil bulduğunu ifade ediyor.

İkebana, dışarıdan bakıldığında ''basit bir şekilde çiçekleri vazoya yerleştirme'' şeklinde algılanabilir ancak çok fazla inceliği olan bir sanat. Hangi çiçeği nerede ve nasıl yerleştireceğinizi, onun estetiğini bozmadan yapmalısınız. Kariyazaki, renkleri müthiş bir ahenkle kullanarak yerleştirmeler yapıyor. Performansı sırasında Kariyazaki''ye fonda güzel bir müzik eşlik ediyor. Anlayacağınız müzik de İkebana''nın bir parçası.

Kariyazaki, İkebana''yı başka bir deyişle, içten bir karşılama/ağırlamanın ifadesi olarak açıklıyor ve ''Konuklara dört mevsimi hissettiren, ortam ile bütünleşmiş eserlerle kalplerini dinlendiren, geleneksel törenlerden(evlilik, cenaze vb.) özel etkinliklere ve festival gibi durumlara uygun düzenlenen İkebana karşılaması. İkebana''nın diğer sanatlardan temel farkı, mevsimlere uygun güzel bir nesneden tasarlanmasıdır. Güzelliğinin gönülden hissedilebileceğini düşünüyorum'' yorumunda bulunuyor.

GÜZELLİĞİN SEMBOLÜ ÇİÇEKLER

Kariyazaki, Tokyo Megurogajoen''deki Hyakudankaidan isimli sergi salonunda her yıl sonbaharda sergilenen kişisel sergisiyle kendi tasarımlarını cam vazolara yerleştirilmiş çiçeklerle sunma imkanı buluyor. Bu sergi, her yıl 10 binlerce kişinin ziyaret ettiği bir sergi oluyor. Canlı bir malzemenin kullanılmasıyla yapılan çalışmanın dünyada pek yaygın olmadığını söyleyen Kariyazaki, sanatını bir nesneyi tasarlayan varlığın paylaşımı olarak değerlendiriyor. Farkın sadece malzemenin canlı olmasında ortaya çıktığını belirtiyor.

Malzemenin yaşıyor oluşunun yaşam gücünün esere yansıdığını kaydeden Kariyazaki, Kimono tasarımları da yapıyor. ''Motiflerimi yerleştirirken İkebana ile kurduğum doğal dünyanın doğurduğu denge algısını kullandığım için insanların içinde bir rahatsızlık oluşturmadan içlerine ulaşmaları için uğraşıyorum'' diyen Kariya-zaki, Kimono tasarımlarını doğal ortamın ortaya çıkardığı güzellik sembolü

olan çiçek ve bitki motiflerinden yapıyor.

Türkiye gül üretiminde bir numara

İstanbul''da ilk performansını sergilemek için gün sayan Kariyazaki, İstanbul''da içinde bulunduğumuz mevsimin çiçeklerini kullanmayı düşünüyor. Özellikle gül üretiminde dünyada bir numara olduğumuzu bilen sanatçı, gülü kullanacak olduğundan dolayı çok heyecanlı. Vakit bulursa çiçek mezatına gideceğini söyleyen Kariyazaki, ne gibi çiçeklerin en çok ilgi gördüğünü görerek bunu çalış-malarına yansıtmak istiyor.

10 yıl önce