|

Çılgın avukata İngiltere''den mektup

Bir dönem Halikarnas Balıkçısı''nın Kraliçe''ye mektup yazarak istediği Mausoleum''un davasını avukat Remzi Kazmaz sürdürüyor. AİHM''de dava açacak olan Kazmaz''a İngiltere Büyükelçisi''nden mektup geldi. AİHM''e gitmeyi erteleyen Kazmaz, meselenin centilmenlik anlaşması yoluyla çözülmesi taraftarı

Aysel Yaşa
00:00 - 2/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:10 - 1/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Çılgın avukata İngiltere''den mektup
Çılgın avukata İngiltere''den mektup

Avukat Remzi Kazmaz Bodrum''dan British Museum''a götürülen Mausoleum''un Türkiye''ye getirilmesi için bu ay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''ne gidecekti. Davadan bir hafta önce İngiltere Büyükelçisi David Reddaway''den bir mektup alan Kazmaz, süreci ertelediğini açıkladı. Seneler önce Kraliçe''nin Halikarnas Balıkçısı''na yazdığı alaycı cevaptan sonra ikinci mektubun kendisine yazıldığını söyleyen ve bunu olumlu bir gelişme olarak gören avukat ''14 Şubat''a kadar İngiltere ve Türküye Kültür Bakanları bir centilmenlik anlaşması imzalayarak bu meseleyi çözmeliler. 14 Şubat''ta tutsak kalan sevgililer buluşsun istiyorum'' dedi.

BÜYÜKELÇİ: DAVA BAŞARILI OLMAZ

British Museum''da sergilenen Mausoleum''u Bodrum''a geri getirmek için çalışmalarını sürdüren avukat Kazmaz, en son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''ne gideceğini belirtmişti. Konuyla ilgili ünlü isimlerden imzalar da toplayan Kazmaz, davaya bir hafta kala İngiltere Büyükelçisi''nden aldığı mektup üzerine AİHM''e gitmeyi ertelediğini söyledi. Kazmaz''a gelen mektupta büyükelçi, ''AİHM''de başlatılacak olan böyle bir davanın başarılı olmayacağına eminiz. Mausoleum heykeli ve parçalar İngiltere''ye tanınan imtiyazlar ve alanda kazı yapmaya ve çıkarmaya yönelik izinleri düzenleyen fermanlar ( Osmanlı İmparatorluğu''ndan alınan yasal izinler) ile Bodrum Kalesi''nden İngiltere Müzesi''ne taşınmıştır. Tüm süreç halka açıktır ve o zamanki hukuka uygun olarak yapılmıştır. Dolayısıyla heykel ve parçalarının İngiltere''ye getirilmesi ve hâlihazırda İngiltere''de olması tarihi eser kaçakçılığı ve ya yasal olmayan bir durum değildir ve böyleymiş gibi yansıtılması yanıltıcı bilgi vermektir'' ifadelerini kullandı. Büyükelçi ayrıca her yıl 22 bin kişinin ziyaret ettiği heykelin Türkiye''nin kültürel mirasına olan ilgiyi arttırdığını da iddia etti.

CENTİLMENLİK ANLAŞMASI İMZALANSIN

Gelen mektubu değerlendiren Kazmaz, İngiltere''nin halen hatada ısrarcı olduğunu söyledi. Kazmaz sözlerine şöyle devam etti: ''Seneler önce Halikarnas Balıkçısı da Kraliçe''ye bir mektup yazmıştı. Aldığı cevap ise alaycıydı ve sonucunda Mausoleum getirilemedi. Şimdi bu mektup Cevat Şakir''in yaşadığı olayın rövanşı oldu.'' Dava açmadan, centilmenlik anlaşmasıyla, Mausoleum''un Türkiye''ye geri getirilmesini isteyen avukat ''Mektup sayesinde dava sürecini durdurdum. Fakat 14 Şubat''a kadar geri getirilmezse kaldığım yerden yoluma devam edeceğim. Bugüne kadar korudular, teşekkür ederiz ama eserler ait olduğu yerlerde kalmalı'' dedi. Yönetmenlik de yapan avukat Remzi Kazmaz, uluslararası kampanya kapsamında yurtiçi ve yurtdışında gösterilen Antik Halikarnasos Bodrum adlı bir belgesel çekti. Kazmaz, Kral Mausolos''un karısı Artemisia için yaptırdığı Mausoleum''un romanını da yazmıştı.


11 yıl önce